Energistyrelsen har for nylig offentliggjort udbudsmaterialet for CCS-puljen. Udbuddet vil være på ca. 28 mia. kr., og denne skal sikre fangst og lagring af CO₂ allerede fra 2029.

Det er forventningen, at puljen vil bidrage med 2,3 mio. tons. CO₂ årligt fra 2030. Frist for at søge om at deltage i udbuddet er den 25. marts 2025.

Bidrag til indfrielse af klimamål

Fangst og lagring af CO₂ regnes for et af de vigtige redskaber til indfrielse af både nationale og internationale klimamål. CCS-puljen skal sikre CO₂-reduktioner eller negative emissioner, der bidrager til opfyldelsen af Danmarks klimamål.

Puljen skal dække omkostninger til fangst, transport og geologisk lagring af fossil, biogen eller atmosfærisk CO₂ over en 15-årig kontraktperiode. Støtten er betinget af, at fangstanlægget sættes i drift senest den 1. december 2029, samt at der opfyldes et mindstekrav om fuld fangst og lagring fra 2030.

Maksimal konkurrence

Den store pulje er designet med henblik på at sikre maksimal konkurrence om midlerne for at få størst mulig CO₂-reduktion til lavest mulig pris. Støtten vil blive udbetalt per ton CO₂, der bliver fanget og lagret, og der vil være mulighed for at indgå kontrakter med flere forskellige aktører. Støttemodtagere kan være aktører fra hele CCS-værdikæden, konsortier eller en tredjepart, som vil være ansvarlig for hele værdikæden, dvs. fangst, transport og lagring.

Ligesom det første CCUS-udbud vil dette udbud også tilbyde en vis fleksibilitet med mulighed for opt-out, så kontraktindehavere kan træde ud af kontrakten, hvis de eksempelvis ser en bedre forretningsmulighed i at sælge CO₂ til anvendelsesformål.

Udmøntningen af den nye samlede CCS-pulje forudsætter statsstøttegodkendelse fra Europa-Kommissionen.

Kontakter

René Frisdahl Jensen

Partner (L)

Søren Hornbæk Svendsen

Partner

Christian Tullberg

Partner (L)