Den 7. marts 2025 trådte den nye lov om styrket beredskab i energisektoren i kraft. Lovens formål er at sikre modstandsdygtighed og beredskab over for naturskabte, menneskeskabte og teknologiske trusler mod energiforsyningen i Danmark.

Loven er en særlov for energisektoren og implementerer både NIS2-direktivet (Network and Information Security 2) og CER-direktivet (Critical Entities Resilience) særskilt for denne sektor. Direktiverne forventes implementeret i to hovedlove i Danmark, men med loven der nu er trådt i kraft, får energisektoren en specialiseret beredskabsregulering.

Omfattede virksomheder fordobles

Ifølge Energistyrelsen er ca. 84 virksomheder i dag omfattet af Energistyrelsens tilsyn, men nu kan små forsyningsvirksomheder også blive omfattet af tilsyn og af beredskabskrav.

NIS2-direktivet forventes implementeret i en dansk hovedlov til sommer, som skal omfatte virksomheder i sektorer af kritisk betydning uden for energisektoren.

Virksomheder i energisektoren omfattes derimod af denne nye lov, og modsat mindstekravene i NIS2-loven til virksomhedernes størrelse vil også mindre forsyningsvirksomheder omfattes af energisektorens beredskabslov, hvis de har væsentlig energiproduktion eller anses for at være en kritisk enhed efter CER-direktivet.

Energistyrelsen forventer, at omkring yderligere 160 mindre forsyningsvirksomheder nu vil være omfattet af beredskabskrav.

De nye krav

Loven stiller krav til virksomhedernes organisatoriske beredskab, som skal beskytte leveringen af deres ydelser og sikre effektiv genoprettelse ved afbrydelser. Derudover stilles der krav om fysisk sikkerhed og cybersikkerhed, ligesom Klima-, Energi- og Forsyningsministeren kan fastsætte krav om, at centrale personer i virksomhederne skal sikkerhedsgodkendes af ministeriet.

Søg rådgivning

Implementeringen af NIS2-direktivet og CER-direktivet er kompliceret. Det vil afhænge af den enkelte virksomheds aktiviteter og størrelse, om den er omfattet af den kommende NIS2-lov eller den nye beredskabslov for energisektoren.

Kravene der stilles til virksomheder omfattet af energisektorens beredskabslov, er mere omfattende end kravene efter NIS2-loven, særligt vedrørende virksomhedens organisatoriske beredskab og krav til fysisk sikring af anlæg og lokationer. Manglende overholdelse af kravene kan føre til suspendering af certificeringer og godkendelser, og i sidste ende kan den administrerende eller juridiske leder få forbud mod at udøve ledelsesfunktioner.

Det er derfor vigtigt for virksomheder i energisektoren at være opmærksomme på de nye regler. Horten har indgående kendskab til branchen, cybersikkerhed og regulering af energi- og forsyningsbranchen, og vi står klar til at rådgive om de nye krav.

Links

Loven: Til lovforslag nr. L 111, Folketinget 2024-25, Forslag til Lov om styrket beredskab i energisektoren (folketingstidende.dk)

Energistyrelsens pressemeddelelse: Lov om styrket beredskab i energisektoren er vedtaget (ens.dk)

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressemeddelelse: Ny lovgivning styrker sikkerheden i energisektoren (kefm.dk)

Kontakter

René Frisdahl Jensen

Partner (L)