Bekendtgørelsen fastsætter de nærmere regler for tilslutning af systembrugerne til det sammenkoblede brintsystem. Bekendtgørelsen forventes at træde i kraft 1. januar 2025. Høringsfristen er 18. oktober 2024.

Hvem er omfattet?

Bekendtgørelsen gælder for transmissionsselskaber, systemoperatører, og distributionsselskaber ved tilslutning af systembrugere til det sammenkoblede brintsystem og brintklynger.

Anvisning af tilslutningspunkt

Udkastet fastsætter, at et brintinfrastrukturselskab ved anmodning fra en systembruger skal anvise et tilslutningspunkt, forudsat at systembrugeren opfylder de nødvendige tilslutningsbetingelser. Tilslutningspunktet skal vælges ud fra blandt andet objektive, gennemsigtige kriterier samt en teknisk og økonomisk vurdering.

Forud for anvisning af et tilslutningspunkt skal brintinfrastrukturselskab desuden vurdere, om anmodningen medfører et tilstrækkeligt behov for udbygning af det sammenkoblede brintsystem.

Forvaltningsloven gælder for afgørelser om anvisning af tilslutningsspunkt, og afgørelserne kan påklages til Forsyningstilsynet.

Ejerskab, etablering og drift af tilslutningsanlægget

Tilslutningsanlæg skal ejes, drives og etableres af systembrugere. Systembrugere kan dog vælge at anvende en serviceudbyder til etablering og drift. En serviceudbyder kan være et brintinfrastrukturselskab, uden for deres transmissions- eller distributionsvirksomhed, som er underlagt økonomisk regulering, i lige konkurrence med private selskaber.

Systembrugere skal overholde reglerne om adgang, sikre brintkvaliteten og ikke hindre systemoperatørernes arbejde.

Fordeling af omkostninger

Systembrugeren skal afholde alle omkostninger til deres tilslutningsanlæg og øvrige direkte henførbare omkostninger forbundet med tilslutningen. Omkostninger forbundet med tilslutningen efter tilslutningspunktet, som fx nødvendige ændringer af transmissionssystemet eller distributionssystemet, tariffinansieres.

Kontakter

René Frisdahl Jensen

Partner (L)

Mads Peter Rosenius Olsen

Advokat