Kommissionens generelle gruppefritagelsesforordning (651/2014) fritager en række områder fra at udgøre ulovlig statsstøtte. Fritagelsen kræver, at betingelserne i forordningen opfyldes. Forordningen indeholder både generelle betingelser, som alle støtteinitiativer skal opfylde og specifikke betingelser for de enkelte områder.
De støtteinitiativer, som fritages, skal ikke anmeldes til og godkendes af Kommissionen. Støtten kan dog stadig være omfattet af en registreringspligt, se mere under 'Notifikation og registrering'.
Eksempler på områder der kan gruppefritages:
- Støtte til små og mellemstore virksomheder
- Støtte til forskning, udvikling og innovation
- Uddannelsesstøtte
- Støtte til dårligt stillede og handicappede arbejdstagere
- Støtte til miljøbeskyttelse
- Støtte til bredbåndsinfrastruktur
- Støtte til kultur og bevarelse af kulturarv
- Støtte til sportsinfrastruktur
- Støtte til havne og lufthavne
- Notifikation og registrering
Statsstøtte, som er omfattet af EU-statsstøttereglerne, skal som udgangspunkt anmeldes til Kommissionen. Her er det vigtigt at være ude i god tid da et støtteinitiativ ikke må sættes i gang før Kommissionens godkendelse foreligger.
Selvom EU-statsstøtte tildeles efter en fritagelse og dermed ikke skal anmeldes til eller godkendes af Kommissionen, så kan støtten stadig være omfattet af en registreringspligt. Statsstøtte, som tildeles i overensstemmelse med Kommissionens generelle gruppefritagelsesforordning (651/2014), skal indberettes elektronisk til Kommissionen senest 20 arbejdsdage efter foranstaltningen træder i kraft. Det sker i praksis via Kommissionens elektroniske indberetningssystem.
Statsstøtte, der overstiger 500.000 euro (ca. 3,75 mio. kr.), skal registreres i Erhvervsstyrelsens statsstøtteregister. Formålet med registreringen er overordnet at sikre, at oplysninger om offentlige institutioners støtte til virksomheder er offentligt tilgængelige. Registreringen skal ske senest seks måneder efter tildelingen (det tidspunkt, hvor der er givet tilsagn om støtten).