Vi rådgiver havne og kommuner
Havnene i Danmark spiller en afgørende rolle som knudepunkter for handel, produktion, transport, økonomisk udvikling og den grønne omstilling. Havnene har ofte stor betydning for lokalsamfundet og ændringer, udvikling og evt. afvikling giver derfor altid anledning til offentlig interesse.
Hovedparten af de danske erhvervshavne er kommunalt ejede men drives samtidig som kommercielle virksomheder. Det er i høj grad kommunerne, der afgør havnenes strategiske mål og sætter rammerne for havnens udvikling.
Vi rådgiver havnene og ejerkommunerne om alle forhold relateret til både drift, udvikling og afvikling af havne – fx ved byudvikling.
Udviklingen af havnene i de kommende år
Hvis havnene også i fremtiden effektivt skal understøtte erhvervslivets og samfundets udvikling, kræver det, at havnene løbende omstiller sig til den nye virkelighed og griber de muligheder, der opstår.
Nogle havne står fx i fremtiden overfor store investeringer i at understøtte den grønne omstilling, herunder gennem håndtering af grønne brændstoffer, CO2 mv. Andre havne står omvendt overfor en udvikling, hvor nogle af havnearealerne omdannes til andre formål, fx boliger.
Hortens rådgivning om havne omfatter
- Valg af organisationsform og overgang til anden organisationsform samt gennemførelse af organisationsændringer.
- Den kommunale styring af erhvervshavnene og samspillet mellem havnen og ejerne.
- International regulering af havne, fx ISPS og havneforordningen.
- Udarbejdelse af kontrakter mellem havne og virksomheder, fx areallejekontrakter, lejeaftaler og entreprisekontrakter.
- Byggeri og havneudvidelser, fx gennemførelse af miljøkonsekvensvurderinger, opnåelse af tilladelser og gennemførelse af udbud.
- Byudvikling og omdannelse af havne fra havneformål til andre formål, herunder rådgivning om havneloven og planloven (fx om støj- og luftgener og betydningen for havnens virksomhed).