Den 12. marts 2025 blev der fremsat et nyt lovforslag om teknisk vand, som skal regulere forsyning med teknisk vand som en selvstændig forsyningsart. 

Lovforslaget er en del af en bredere strategi for at fremme bæredygtig vandforvaltning og imødekomme den stigende efterspørgsel på vandressourcer i industrien.

Hvad er teknisk vand?

Teknisk vand er en fælles betegnelse for vand, som ikke skal anvendes som drikkevand. Teknisk vand kan således bruges i sammenhænge, hvor der ikke er krav om, at der skal anvendes drikkevand, og hvor vandet kan have forskellige kvaliteter afhængigt af de specifikke behov i de enkelte industrier. Teknisk vand kan produceres fra en lang række vandkilder, herunder renset spildevand, overfladevand, afsaltet havvand og forurenet eller terrænnært grundvand. Kvaliteten af teknisk vand kan desuden spænde fra ultrarent vand over vand af drikkevandskvalitet til vand med en lavere kvalitet end drikkevand.

Særskilt regulering af forsyning med teknisk vand – en ny forsyningsart

Den danske vandsektor består af naturlige monopoler og er dermed ikke udsat for konkurrence. Vandsektoren er derfor omfattet af en økonomisk regulering med henblik på bl.a. at sikre effektivitet og så lave priser som muligt under hensyn til forsyningssikkerheden, klimaet og naturen.

Fremadrettet er forsyning med teknisk vand ikke underlagt de samme betingelser, som gælder for vandsektoren i øvrigt. Det betyder, at forsyningsaktivitet med teknisk vand hverken omfattes af kravene om økonomiske rammer og effektiviseringer, hvile-i-sig-selv-princippet eller krav om kommunal godkendelse af takster og leveringsbetingelser.

Lovforslagets definition af forsyningsaktiviteter med teknisk vand

Teknisk vand er ikke særskilt defineret i lovforslaget. Derimod defineres "Forsyningsaktiviteter med teknisk vand" som:

"Indvinding, behandling, transport og levering af vand, der udelukkende foretages med henblik på anden anvendelse end drikkevand, jf. § 3, stk. 1, nr. 3, i lov om vandforsyning m.v., og som sker med henblik på levering af vandet til en eller flere aftagere efter aftale."

Dermed afgrænses lovens anvendelsesområde ud fra formålet med forsyningsaktiviteten.

Ved "udelukkende" skal forstås, at hensigten om at levere vand, der ikke skal anvendes som drikkevand, skal være til stede i alle dele af produktionskæden for teknisk vand og for hele den mængde vand, der leveres. Drikkevand defineres med lovforslaget i vandforsyningsloven og omfatter også vand, der leveres til fødevarefremstilling og til medicinalindustrien.

Forsyningsaktiviteter med teknisk vand skal således udelukkende være rettet mod ikke-drikkevandsformål i hele produktionskæden og må derfor ikke foregå i samme anlæg som vandforsyningsaktiviteter. Det vil således være hele forsyningskæden, der skal tages i betragtning, når det skal vurderes, om der er tale om forsyningsaktiviteter med teknisk vand.

Fortsat mulighed for salg af vand

Et vandselskab omfattet af vandsektorlovens § 2, stk. 1, vil fortsat kunne indgå aftale om, at andre aftager vand, som vandselskabet har til overs fra sin vand- eller spildevandsforsyningsaktivitet, til anden anvendelse end drikkevand.

Det kræver dog, at vandselskabet ikke derved foretager indvinding, behandling, transport eller levering af vand udelukkende med henblik på anden anvendelse end drikkevand. Fx ved at anlægge eller drive en forsyningsledning til en virksomhed. Vandselskabet vil heller ikke kunne etablere eller opretholde en indvinding alene med det formål at levere vand til anden anvendelse end drikkevand.

Vandselskabers mulighed for at udøve forsyning med teknisk vand som tilknyttet virksomhed

Vandselskaber vil få mulighed for at udøve forsyning med teknisk vand som tilknyttet virksomhed, hvis det har en naturlig og snæver sammenhæng med hovedvirksomheden, og omsætningen ikke overskrider omsætningsgrænserne for tilknyttet virksomhed. Det betyder, at forsyning med teknisk vand vil blive optaget på positivlisten i bekendtgørelsen om tilknyttet virksomhed. Dog som udgangspunkt kun for selskaber med vandforsyningsaktiviteter. Forsyning med teknisk vand som tilknyttet virksomhed skal både overholde lov om forsyning med teknisk vand og bekendtgørelsen om tilknyttet virksomhed.

Spildevandsselskaber vil som hidtil kunne indgå aftale om, at andre aftager spildevandet, men spildevandsselskabet må ikke foretage (yderligere) behandling, transport eller levering af spildevandet til aftageren. Fx vil et spildevandsforsyningsselskab ikke kunne indsætte et yderligere rensetrin efter den i øvrigt nødvendige rensning, før vandet afsættes til en aftager.

Organisering af kommunale forsyningsaktiviteter med teknisk vand

En kommunes udøvelse af forsyningsaktiviteter med teknisk vand skal foregå i et kapitalselskab, der kun beskæftiger sig med teknisk vand, og forsyningsaktiviteterne skal ske på kommercielle vilkår. Kommuner skal give meddelelse til Vandsektortilsynet ved etablering eller overtagelse af et teknisk vand-selskab.

Kun forsyning med teknisk vand inden for kommunegrænsen

Kommunale selskaber vil kun kunne udøve forsyningsaktiviteter med teknisk vand inden for ejerkommunens kommunegrænse.

En kommune kan dog også samarbejde med andre kommuner og udøve forsyningsaktiviteter med teknisk vand i de pågældende kommuner. De deltagende kommuner skal enten være geografisk tilstødende eller i fællesskab eje et vandselskab omfattet af vandsektorlovens § 2, stk. 1.

Kommunal finansiering af forsyningsaktiviteter med teknisk vand

Det fremgår af lovforslaget, at en kommune eller et kommunalt selskab ikke må yde tilskud eller stille lånegaranti for forsyningsaktiviteter med teknisk vand. Kommunen kan dog indskyde kapital i forbindelse med etablering eller overtagelse af et teknisk vand-selskab, forudsat at kapitalindskuddet modsvares af en tilsvarende kommunal ejerandel.

Eksisterende kommunale lånegarantier skal afvikles, hvis forsyningsaktiviteter med teknisk vand i dag foregår i et vandselskab og efter loven udskilles fra et selskab, eller hvis et vandselskab overgår til at være et teknisk vand-selskab.

Kommunal modregning

Lovforslaget indeholder modregningsregler, som indebærer, at ejerkommunen kan blive modregnet i bloktilskuddet, hvis kommunen modtager uddelinger fra og vederlag ved afståelse af ejerandele i det kommunale teknisk vand-selskab eller selskaber, der direkte eller indirekte ejer andele i et sådant selskab.

Krav om selskabsmæssig adskillelse

I lovforslaget er der krav om selskabsmæssig adskillelse af forsyningsaktiviteter med teknisk vand fra vand- og spildevandsforsyningsaktiviteter, medmindre forsyningsaktiviteten med teknisk vand kan udøves i et vandselskab som tilknyttet virksomhed.

Hvis der er teknisk vand i selskabet i dag, skal den selskabsmæssige adskillelse være gennemført inden 1. januar 2027. Kravet om selskabsmæssig adskillelse finder dog anvendelse for nye aktiviteter, som påbegyndes fra 1. juli 2025, i selskaber, der udøver forsyningsaktiviteter med teknisk vand.

Når lovforslaget bliver vedtaget, er det derfor vigtigt, at vand- og spildevandsselskaberne får kortlagt, om der er eksisterende aktiviteter, som efter loven er forsyning med teknisk vand, og som skal udskilles til et særskilt selskab – medmindre aktiviteten kan fortsætte som en tilknyttet aktivitet.

Ikrafttræden

Loven træder i kraft 1. juli 2025, hvis den bliver vedtaget.

Kontakter

René Frisdahl Jensen

Partner (L)

Mads Peter Rosenius Olsen

Advokat

Emma Wolf

Advokatfuldmægtig