Efter Sø- og Handelsrettens dom i maj har Hugo Boss nu accepteret at betale en bøde på 12 millioner kroner ved accept af bødeforlæg. Derudover har to ledende medarbejdere accepteret hver at betale en bøde på 120.000 kr.
Hugo Boss er producent af tøj af eget mærke samt detailforhandler af eget mærket i egne butikker i Illum og Magasin. Kaufmann og Ginsborg er begge detailkæder inden for herretøj, blandt andet af mærket Hugo Boss. Hugo Boss har dermed foretaget såkaldt paralleldistribution, hvor de både har eget detailsalg og sælger gennem forhandlere.
I perioden januar 2014 til april 2018 har Hugo Boss jævnligt og i flere tilfælde på forespørgsel fra henholdsvis Kaufmann og Ginsborg sendt oplysninger til de to forhandlere om priser, rabatter, tidspunkter for udsalg, samt hvilke varer der var på udsalg i Hugo Boss’ egne butikker i Illum og Magasin. Informationsudvekslingen gav forhandlerne mulighed for at koordinere, hvilke varer der skulle på tilbud, hvilke varer de kunne undlade at give rabat på, samt hvornår der skulle holdes udsalg.
Sagen er interessant, da den både indeholder horisontale og vertikale aspekter, da Hugo Boss både har handlet som producent og konkurrent og foretaget såkaldt paralleldistribution. Sagen viser, at man på området for paralleldistribution skal være ekstra opmærksom, så man ikke ender med at udveksle oplysninger på områder, hvor man er konkurrenter.
Bødebeslutningen i Hugo Boss-sagen
Konkurrencerådet indledte sagen efter en kontrolundersøgelse hos Ginsborg i 2018. I juni 2020 traf Konkurrencerådet afgørelse og konkluderede, at Hugo Boss havde handlet i strid med konkurrencelovens forbud mod at indgå konkurrencebegrænsende aftaler.
Allerede dengang besluttede Konkurrencerådet, at sagen skulle indbringes for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (nu National enhed for Særlig Kriminalitet, NSK). Sagen har siden været behandlet af Konkurrenceankenævnet 23. juni 2021 og har fået sin afslutning 6. maj 2024, hvor Sø- og Handelsretten afgjorde sagen. Både Konkurrenceankenævnet og Sø- og Handelsretten stadfæstede Konkurrencerådets afgørelse og har dermed slået fast, at Hugo Boss har handlet i strid med konkurrencelovens forbud mod at indgå konkurrencebegrænsende aftaler.
Bøden for Hugo Boss' overtrædelse af konkurrencereglerne
Det er NSK, som har stået for behandlingen af bødesagerne, da overtrædelsen fandt sted før ændringen af konkurrenceloven i 2021, hvor bødesystemet blev ændret.
Ved fastsættelsen af bøden til Hugo Boss har NSK lagt vægt på overtrædelsens grovhed og har vurderet, at der er tale om en alvorlig overtrædelse af konkurrenceloven. Derudover har NSK lagt vægt på overtrædelsens varighed og særligt selskabets koncernomsætning. Som formildende omstændigheder har NSK lagt vægt på, at Hugo Boss meddelte anklagemyndigheden, at selskabet var indstillet på at vedtage en bøde. Bøden på 12 millioner kroner blev herefter fastsat efter en samlet og konkret vurdering af sagens omstændigheder.
Ved fastsættelsen af bøderne til de to ledende medarbejdere har NSK lagt vægt på overtrædelsens grovhed, herunder at der er tale om en alvorlig overtrædelse af konkurrenceloven, samt overtrædelsens varighed og medarbejdernes rolle i forbindelse med overtrædelsen. Som formildende omstændigheder har NSK lagt vægt på, at medarbejderne meddelte NSK, at de var indstillet på at vedtage en bøde. Bøderne på 120.000 kr. til hver af de ledende medarbejdere blev herefter fastsat efter en samlet og konkret vurdering af sagens omstændigheder.
Kaufmann accepterede tilbage i maj 2024 en bøde på seks millioner kroner i samme sag.
Hortens bemærkninger til Hugo Boss-sagen
Bøden på 12 millioner kroner er en af de største, der er tildelt efter den danske konkurrencelov. Dette understreger alvorligheden af overtrædelsen og vigtigheden af, at man er opmærksom på faldgruberne i parallel distribution, hvor leverandøren både har eget detailsalg og sælger gennem forhandlere.
Særligt skal man være påpasselige med, at dialogen mellem leverandør og forhandler ikke kommer til at handle om de områder, hvor de er konkurrenter. Sagsmaterialet viser en lang række konkrete eksempler på, at Hugo Boss løbende har givet Kaufmann og Ginsborg oplysninger, om Hugo Boss’ tilbud i Illum og Magasin. Det er den korrespondance, som er helt central i rettens vurdering af sagen.
Mere information om Hugo Boss-sagen
Læs Hortens tidligere nyhed om sagen: Hugo Boss og forhandlere har overtrådt konkurrencereglerne
Sø- og Handelsretten domme af 6. maj 2024 kan findes her:
Hugo Boss mod Konkurrencerådet
Axel Kaufmann mod Konkurrencerådet
Bødevedtagelserne kan findes her:
Bødeforlæg, Sag: SØK-91250-00002-21