Sø- og Handelsretten har pålagt en civil bøde til ECIT Account A/S for at facilitere et kartel mellem 18 diskoteksvirksomheder og deres fælles indkøbsselskab. Kartelaftalen forhindrede diskoteksvirksomhederne i at konkurrere i hinandens områder. Bøden er en af de største, der er givet i Danmark for overtrædelse af konkurrencereglerne. Dommen er endnu en i rækken af afgørelser, som viser, at rådgivere kan have et medansvar for kartelaftaler.

Sagen udspringer af et kartel mellem diskoteksvirksomheder, hvor 18 danske diskoteksvirksomheder og deres fælles indkøbsselskab, Nox Network ApS, havde indgået aftale om ikke at åbne filialer inden for en afstand af 20 kilometer fra hinandens områder. Nox Network ApS og diskotekerne erkendte at have overtrådt konkurrenceloven i 2021 og betalte bøder herfor.

Konkurrencerådet fandt ved efterfølgende afgørelse af 25. oktober 2023, at ECIT havde medvirket til markedsdelingsaftalen ved at have formaliseret og opretholdt kartellet blandt diskoteksvirksomhederne. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen anlagde herefter sag ved Sø- og Handelsretten om ECITs ansvar og bødesanktion for overtrædelsen. Sø- og Handelsretten skulle derfor tage stilling til, om ECIT havde haft et medansvar for markedsdelingsaftalen, og om de skulle pålægges en civil bøde.

Sø- og Handelsretten: ECIT faciliterede kartellet

Sø- og Handelsretten fandt ved dom af 27. januar 2025, at ECIT som rådgiver har overtrådt konkurrenceloven ved at have formaliseret og opretholdt markedsdelingsaftalen mellem diskotekerne. Retten lagde vægt på følgende omstændigheder:

  1. ECIT havde udarbejdet markedsdelingsaftalen.
  2. ECIT havde en ledende rolle i indkøbsselskabets bestyrelse.
  3. ECIT var garant for, at diskotekerne overholdt aftalen.
  4. ECIT havde deltaget i møder om aftalen uden at tage afstand fra aftalen i en periode på 15 år.

På den baggrund konkluderede retten, at ECIT havde et medansvar for markedsdelingsaftalen og pålagde ECIT at betale en bøde.

Bødeudmåling til ECIT

Sø- og Handelsretten pålagde ECIT at betale en bøde på 20 millioner kroner.

Ved fastsættelsen af bøden lagde retten vægt på, at overtrædelsen havde en alvorlig karakter, da ECIT forsætligt havde kartelfaciliteret en åbenbar, retsstridig, geografisk markedsdelingsaftale, der havde en lang varighed (over 5 år). Derudover lagde retten vægt på ECIT-koncernens omsætning på verdensplan i det regnskabsår, der gik forud for afgørelsen.

Som formildende omstændinger fandt retten, at ECIT ikke havde været initiativtager til markedsdelingsaftalen. Desuden fandt retten det formildende, at ECIT ikke havde opnået økonomisk vinding ved at facilitere markedsdelingsaftalen, idet ECIT var totaladministrator for NOX-samarbejdet og ikke selv var aktiv på diskoteksmarkedet, som kartellet drejede sig om.

Kontakter

Andreas Christensen

Partner (H)

Marie Løvbjerg

Director, advokat

Trine Louise Balleby Dahl

Advokatfuldmægtig