1. januar 2025 træder en ny bekendtgørelse om voldsskadeforsikring i kraft. Med den nye bekendtgørelse etableres en ny forsikringspligt for visse arbejdsgivere med omsorgspersonale. Formålet med de nye regler er at give ansatte, der bliver udsat for vold, en lettere adgang til fuld erstatning og godtgørelse.

7. december 2023 vedtog Folketinget en ny lov på arbejdsskadeområdet, der medfører, at der med bekendtgørelse om voldsskadeforsikring indføres en ny forsikringspligt for arbejdsgivere med omsorgspersonale fra 1. januar 2025. Den nye bekendtgørelse indeholder nye regler om voldsskadeforsikringens anvendelsesområde og henholdsvis forsikringsselskabets- og arbejdsgivernes vejledningspligt.

Voldsskadeforsikringens anvendelsesområde og formål

Voldsskadeforsikring omfatter hændelser, der anerkendes som en arbejdsulykke, jf. arbejdsskade-sikringslovens § 6. Voldsskadeforsikringen har til formål at give ansatte lettere adgang til supplerende erstatning efter erstatningsansvarsloven. Voldsskadeforsikringen dækker således erstatning og godtgørelse efter erstatningsansvarsloven som følge af vold, trusler eller andre voldsomme hændelser på arbejdet, som udøves af personer, der drages omsorg for, mod ansatte, som er omfattet af arbejdsgivers sikringspligt.

Arbejdsgivernes forsikringspligt

De nye regler gælder for arbejdsgivere, herunder virksomheder, kommuner og regioner med omsorgsmedarbejdere inden for social-, ældre, sundheds- og undervisningsområdet, som kan have en pligt til at tegne voldsskadeforsikring. Det forventes at dreje sig om blandt andet døgninstitutioner, bosteder, plejehjem, den regionale psykiatri, specialskoler, institutioner med ungdomsuddannelse for unge med særlige behov og institutioner, hvor der foregår specialundervisning for voksne.

Forpligtelsen kommer således til at gælde for arbejdsgivere inden for områder, hvor de ansatte har en særlig risiko for at blive udsat for vold på arbejdspladsen af personer, som de drager omsorg for.

Øvrige arbejdsgivere kan vælge at tegne en voldsskadeforsikring, men er ikke forpligtede til det.

De forpligtede arbejdsgivere skal tegne voldsskadeforsikringen inden 1. januar 2025.

Vejledningspligt

Der påhviler desuden de arbejdsgivere, som er forpligtet til at tegne en voldsskadeforsikring, en vejledningspligt over for medarbejdere, som er blevet udsat for vold, trusler eller andre voldsomme hændelser på arbejdet, som kan være omfattet af voldsskadeforsikringen.

Arbejdsgiveren skal senest ved anmeldelsen af en arbejdsulykke efter arbejdsskadesikringsloven, som også kan være omfattet af voldsskadeforsikringen, sikre, at den tilskadekomne medarbejder er blevet vejledt om muligheden for at søge erstatning ved voldsskadeforsikringen. En tilsvarende vejledningsforpligtelse gælder for forsikringsselskabet, når de modtager en anmeldelse af en arbejdsulykke efter arbejdsskade-sikringslovens, som også kan være omfattet af voldsskadeforsikringen.

Hvis forsikringsselskabet afviser dækning af skaden efter voldsskadeforsikringen, påhviler det desuden forsikringselskabet at vejlede den tilskadekomne om muligheden for at indbringe sagen for Erstatnings-nævnet efter reglerne i offererstatningsloven, såfremt forsikringsselskabet finder, at den påførte skade kan skyldes en straffelovsovertrædelse.



Kontakter

Signe Rydahl Werming

Specialistadvokat (L)

Erik Wendelboe Christiansen

Advokat (H)

Thomas Christian Thune

Director, advokat