Et hospitalsbesøg kan koste et ældre menneske livet. Derfor forsøger man også på bedste vis at undgå indlæggelser i ældreplejen i kommunerne. I Roskilde vil de tage nye AI-midler i brug for at understøtte forebyggelse af indlæggelser.

Projektleder i Roskilde Kommune Signe Hermansen er tovholder på projektet Forebyggelse af indlæggelser med kunstig intelligens i hjemmeplejen (FIKIH), som er baseret på den erfaring, hun fik, da hun styrede et lignende projekt i Køge.
Køgeprojektet havde succes med et værktøj til at samle borgerens data ved brug af AI.

"Vores AI-værktøj kan skabe øget nærhed og fremme den enkelte borgers livskvalitet ved at forebygge indlæggelseskrævende behandling. Værktøjet kan altså forebygge, at borgeren ikke får det tab af funktionsniveau, som ældre, skrøbelige borgere ofte får ved indlæggelse. Forskning viser, at det kan være ret risikabelt at blive indlagt som ældre, og hvis vi kan forebygge det, så er det en klar fordel," siger Signe Hermansen og tilføjer:

"I en tid med mangel på sundhedspersonale og øget antal indlæggelser leder sundhedssektoren efter løsninger, og det kan AI-værktøjer give".

AI skaber hurtigt overblik og bedre overgang mellem sektorer

"Når borgerne kommer ud i hjemmeplejen, har vi et omsorgssystem, hvor man bl.a. kan se borgerens funktionsniveau og sundhedsoplysninger. Kommunen har også adgang til oplysninger fra hospital, fx udskrivningsrapport og sundhedsjournal. Via systemerne kan man også stykke sammen, hvad de ældre har behov for af pleje. Men det kræver, at man skal ned og kigge i journalerne og slå op forskellige steder, og det er der ikke altid tid til i en travl hverdag. Med AI kan man skabe et lynhurtigt overblik over relevante sundhedsoplysninger om borgeren og sætte ind med den rigtige hjælp og samtidig lette overgang og kommunikation mellem kommune og hospital," siger hun.

Roskilde forventer en stigning i 80 plus-årige på 41 % frem til 2033, hvilket er den gruppe, der især har brug for ældrepleje og sundhedspleje. En tredjedel af borgerne i en plejebolig har været akutindlagt på sygehuset samme måned eller måneden før indflytning.

Derfor er det vigtigt at forebygge indlæggelser.

AI aflæser mønstre

"Alle kommuner arbejder med tidlig opsporing af sygdom og forebyggelse af indlæggelser. Men vores værktøj arbejder på den måde, at det finder mønstre, så man kan udlede en risiko for indlæggelse og sætte hurtigere ind med tidlig forebyggende indsats."

Der kommer mange medarbejdere i den ældre borgers hjem gennem et døgn, og borgeren har forløb på tværs af sektorer. Her kan AI-værktøjet give et overblik over relevante sundhedsdata. Helt konkret bestod overblikket i en stor skærm, hvor de sundhedsfaglige medarbejdere kunne få hurtig information. Borgerne blev inddelt i rød, gul og grøn risikokategori på baggrund at kunstig intelligens.

Signe Hermansen understreger, at værktøjet ses som et supplement til den sundhedsfaglige vurdering, der stadig er omdrejningspunktet for hjemmeplejen.

Inddragelse af medarbejderne er afgørende

"Medarbejdernes involvering betød, at redskabet ikke kun oplyste om borgerens risiko for indlæggelse, men også kortlagde de ti vigtigste faktorer bag risikoen for indlæggelse. Måske havde borgeren været indlagt tidligere for en kronisk sygdom og fik en særlig type medicin eller var blevet røntgenfotograferet. Det gav medarbejderne faglig brugbar viden, som de kunne agere ud fra," siger Signe Hermansen.

Hun påpeger, at uddannelse af medarbejderne er meget vigtig, så alle kan føle sig trygge ved at bruge den nye teknologi. De fleste kunne efter nogen tid se fordelen ved det nye værktøj.

AI på sundhedsområdet i det offentlige

Brugen af AI i det offentlige indeholder store potentialer. Når man skal i gang med at bruge AI i det offentlige, så kan det være en god idé at:

  1. Forholde sig til formålet med AI, lovlighed og proportionalitet. Navnlig afdækningen af behandlingshjemmel bør ske hurtigst muligt, herunder også i særlovgivningen, fx i sundhedsloven.
  2. Konsekvensanalyse: I de fleste tilfælde vil det som følge af teknologien, omfanget af personoplysninger, deres karakter og målgruppen være relevant at lave en konsekvensanalyse efter databeskyttelsesretten. Man skal altid lave en konsekvensanalyse efter forvaltningsretten.
  3. Overvej datakvalitet, databrug mv.
  4. Overvej de registreredes rettigheder fra start.

Faktaboks

Konsortium bag Forebyggelse af indlæggelser med kunstig intelligens i hjemmeplejen består af kommunerne omkring Sjællands Universitetshospital, som er gået sammen om at søge penge til projektet, som er organiseret som forskningsprojekt. Det er Køge, Roskilde, Greve, Solrød, Faxe og Stevns. VIVE, Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Aarhus Universitet, DTU og RUC er også med som samarbejdspartnere. Samarbejdspartnerne er bl.a. med for at undersøge, om AI-værktøjet påvirker den sundhedsfaglige vurdering, udarbejde effektevaluering og støtte patientsikker implementering mv.

  • Der forventes udgivet videnskabelige publikationer og kliniske studier og metodestudier.
  • Beslutningsstøtteværktøjet (skærmen) vurderer risikoen for, at borgeren bliver indlagt inden for de næste 30 dage.
  • Data er blandt andet hentet fra Sundhedsplatformen og kommunalt omsorgssystem.

Kontakter

Anne Baandrup

Partner

Emilie Loiborg

Director, advokat