De seneste år har vist, at det ikke længere er muligt at forhindre konsekvenserne af klimaforandringerne. De har allerede på nuværende tidspunkt indvirkning på mennesker, samfund og økosystemer, og i Danmark har vi set mange eksempler på oversvømmede byer, sommerhuse, der styrter i vandet, og vejarealer, som er oversvømmede og derved ikke kan benyttes.
Klimaforandringerne indebærer et øget behov for at etablere klimasikringsprojekter, der kan afværge skader foranlediget af klimaudfordringerne. Arbejdet med anlæg af sådanne projekter er i fuld gang, og der igangsættes på nuværende tidspunkt fx kystbeskyttelsesprojekter, vandløbsprojekter, klimaprojekter i vejarealer og skybrudsprojekter.
Klimasikringsprojekter nødvendiggør kompetencer inden for en række forskellige retlige discipliner, blandt andet miljøret, forsyningsret, udbudsret og entrepriseret. Det er en udfordrende proces med mange involverede aktører. Horten har gennem mange år arbejdet med de retlige discipliner og rådgiver på flere igangværende klimasikringsprojekter.
”Det er helt afgørende, at vi anskuer klimasikringsprojekter i et helhedsperspektiv, også i forhold til de udbudsprocesser, der skal sættes i gang. De udfordringer og ændringer, der kan opstå undervejs, fx igennem det samfundsmæssige og politiske fokus og ny lovgivning, skal vi kunne håndtere rent udbudsretligt. Derudover skal vi have overblik over, hvornår det giver mening at igangsætte en udbudsproces, uanset at fx ikke alle miljøgodkendelser er opnået. De konsekvenser, klimaforandringerne medfører, gør, at vi ikke har tid til at vente,” fortæller advokat Rikke Munk Rye Andersen.
Erfaringer fra tidligere projekter overføres til nye
Hun har sammen med advokat Tue Trier været med til at oprette Hortens nye tværgående specialeområde om klimasikring. Et initiativ, som er skabt for at imødegå den stigende efterspørgsel på en bredere, mere helhedsorienteret rådgivning inden for klimasikring og alle de problem-stillinger, klimaudfordringerne medfører:
”Formålet med et mere tværgående specialeområde er at samle de stærke kompetencer, Horten har inden for klimasikring, hvor vi fx rådgiver størstedelen af landets kommuner og forsyningsselskaber om klimasikring. Erfaringerne fra tidligere projekter kan ofte overføres til andre projekter og ved at samtænke vores rådgivning, kan vi skabe mere værdi i projekterne,” forklarer Tue Trier.
Han peger på, at selvom mange kommuner og forsyningsselskaber er begyndt at have fokus på klimasikring og arbejder med mange forskellige typer af projekter, så er det ikke altid de samme udfordringer, der gør sig gældende i de enkelte kommuner. Mens kommuner, der ligger ud til kysten, typisk har fokus på klimasikringsprojekter, kan andre kommuner beliggende inde i landet have fokus på fx regnvandshåndtering. Dette skal den juridiske rådgivning kunne favne samtidig med, at der skal tages højde for, at loven ikke altid kan følge med den rivende udvikling, som området er præget af:
”Det går utroligt hurtigt med at finde nye løsninger, og det er ikke altid, at lovgivningen hænger sammen med de projekter, man ønsker at sætte i gang. Flere dele af den gældende lovgivning bygger på en tankegang, der nogle gange ikke passer med den type af store klimasikringsprojekter, man ser i dag. Det er vigtigt at tænke dette ind i projektet, så der hele tiden er fokus på, at det er i overensstemmelse med lovgivningen – også selvom det ikke altid er enkelt,” siger Tue Trier.
Det helhedsorienterede perspektiv
For Rikke Munk Rye Andersen er det samtidig vigtigt at se projekterne i deres helhed og tænke samtlige aspekter med ind i processen:
”Horten har netop det helhedsorienterede perspektiv i kraft af klimasikring som et tværgående specialeområde. Vi kan derfor yde højt specialiseret rådgivning inden for alle dele af et klimasikringsprojekt, dvs. både i forhold til planlægning, udbud, etablering og den efterfølgende kontraktstyring. Dette skaber merværdi for vores klienter og fører i sidste ende til en mere effektiv etablering af projekterne,” understreger Rikke Munk Rye Andersen.
Hvad er klimasikring?
Klimasikring refererer til en række foranstaltninger og strategier, der implementeres for at beskytte samfund, infrastruktur og økosystemer mod virkningerne af klimaforandringer. Formålet med klimasikring er at reducere sårbare områder og øge modstandskraften over for ekstreme vejrforhold og andre klimaændringsrelaterede trusler.
Klimasikring indbefatter forskellige dele af vores samfund. Det gælder bygninger og infrastruktur, vandforvaltning til oversvømmelsesbeskyttelse, regnvandshåndtering og kystsikring. Men det drejer sig også om at sikre tilpasninger i landbruget for at understøtte de bæredygtige dyrkningsmetoder og avl af mere klimaresistente afgrøder.
|