1. Ændring af planlovens § 47
Det anbefales, at det skrives direkte ind i planlovens § 47, at ekspropriation kun må ske til fordel for samfundsmæssige interesser (almenvellet), og at der i lovbemærkningerne beskrives en række eksempler på, hvilke formål kommunerne kan ekspropriere til fordel for.
2. Det skal oplyses, om lokalplanen kan danne grundlag for ekspropriation
Udvalget anbefaler at indføre en pligt for kommunerne til at oplyse om det, hvis en lokalplan kan danne grundlag for ekspropriation. Dette skal fremgå – på generelt plan – af lokalplanredegørelsen.
3. Tidlig inddragelse af berørte borgere
Det anbefales, at den enkelte kommune tidligst muligt inddrager de berørte borgere, når kommunen har aktuelle overvejelser om at ekspropriere borgernes ejendom.
4. Solnedgangsklausul
Udvalget anbefaler, at der indføres regler om en “solnedgangsklausul” på fem år. En sådan klausul vil indebære, at der højst må gå fem år fra vedtagelsen af en lokalplan, indtil kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om ekspropriation. Efter udløb af fristen vil lokalplanen fortsat være gældende, men ekspropriation vil ikke kunne gennemføres på grundlag af den eksisterende lokalplan. Det vil dog være muligt at vedtage en ny lokalplan og gennemføre ekspropriation på grundlag heraf.
5. Enstrenget klagesystem
Det anbefales, at klagesystemet for ekspropriation efter planloven forenkles til et enstrenget klagesystem, så kommunernes ekspropriationsbeslutning og tilbud om ekspropriationserstatning kan indbringes samlet for én rekursinstans og derefter for domstolene.
6. Ny ekspropriationsproceslov
Udvalget anbefaler, at der igangsættes et lovforberedende arbejde med henblik på at samle de processuelle regler for ekspropriation i en ny ekspropriationsproceslov. Loven vil kunne omfatte både kommunale og statslige ekspropriationer.
7. Ny vejledning om ekspropriation
Ekspropriationsudvalget anbefaler, at der udarbejdes en ny skriftlig vejledning til kommunerne om ekspropriation.
8. Udgifter til sagkyndig bistand
Ekspropriationsudvalget anbefaler endelig, at muligheden for tilkendelse af passende godtgørelse for borgerens udgifter til sagkyndig bistand overvejes nærmere, og at der eventuelt indføres hjemmel til, at kommunerne kan tildele borgeren en sådan godtgørelse i særligt komplicerede sager.
Fremtidige tiltag
Ved offentliggørelsen oplyste daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen, at regeringen tilslutter sig alle otte anbefalinger.
De første ændringer vil formentlig komme på lovprogrammet allerede i oktober. Dette gælder nr. 1-4 ovenfor.
Partner Rikke Søgaard Berth har været medlem af Ekspropriationsudvalget.