De nye affaldstilsynsregler skal styrke og ensarte virksomhedernes affaldshåndtering med en strømlinet praksis. I denne artikel giver vi et overblik over de mest markante hovedpunkter i den nye bekendtgørelse.

1. januar 2025 trådte affaldstilsynsbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 1221 af 22. november 2024 om affaldstilsyn) i kraft. Bekendtgørelsen skal sikre en del af implementeringen af Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi af 16. juni 2020 og den opfølgende politiske aftale af 30. august 2022.

Formål

Ifølge de politiske aftaler har tilsynet med virksomheders affaldshåndtering hidtil været varierende og i mange tilfælde begrænset. De nye affaldstilsynsregler har derfor til formål at styrke og ensarte tilsynet med virksomhedernes affaldshåndtering med en strømlinet praksis. De politiske aftaler fastlægger også en frekvens for affaldstilsyn, der øges frem mod 2027.

Affaldstilsyn

Affaldstilsynsbekendtgørelsen fastsætter regler om affaldstilsyn og et tilsynsgebyr. “Affaldstilsyn” defineres i bekendtgørelsen som “tilsyn med virksomheders overholdelse af regler om affald udstedt i medfør af kapitel 6 i lov om miljøbeskyttelse”. Det vil sige, at bekendtgørelsen kun omfatter tilsyn med erhvervsaffald.

Inddeling af affaldstilsynet

Bekendtgørelsen inddeler som noget nyt affaldstilsynet i et administrativt affaldstilsyn og et fysisk affaldstilsyn:

  • Det administrative affaldstilsyn udføres af Miljøstyrelsen og er et databaseret tilsyn uden fysisk besøg.
  • Det fysiske affaldstilsyn udføres af kommunerne eller af Miljøstyrelsen og er kendetegnet ved, at tilsynsmyndigheden foretager et fysisk kontrolbesøg hos virksomheden og undersøger, om virksomheden overholder gældende affaldsregler, herunder reglerne om affaldssortering og -håndtering.

Administrativt affaldstilsyn

Miljøstyrelsen udvælger virksomheders produktionsenheder til administrativt affaldstilsyn på forskellige måder:

  1. Risikobaseret udvælgelse. De fleste produktionsenheder udvælges på baggrund af en række risikomodeller og med udgangspunkt i data fra Affaldsdatasystemet og data i CVR-registeret. Formålet med denne form for udvælgelse er ifølge de politiske aftaler, at affaldstilsynet målrettes de virksomheder, hvor der er størst risiko for, at reglerne ikke bliver overholdt, og hvor miljørisikoen ved regelbrud er størst.
  2. Tematiseret udvælgelse, det vil sige udvælgelse af virksomheder i en bestemt branche, et udvalgt geografisk område el.lign.
  3. Stikprøvebaseret udvælgelse.

En “produktionsenhed” (også kaldet “p-enhed”) er en geografisk adresse, hvorfra en virksomhed udøver en
aktivitet. Eksempler på produktionsenheder kan fx være en virksomheds hovedkontor og virksomhedens lager, der er beliggende på en anden adresse.

Resultatet af det administrative tilsyn er en risikoscore, der indgår i vurderingen af, om en produktionsenhed skal udpeges til fysisk affaldstilsyn, men uden at Miljøstyrelsen iværksætter håndhævelse el.lign.

Tilsynsmyndighed ved fysisk affaldstilsyn

Miljøstyrelsen skal fremover føre fysisk affaldstilsyn med:

  • affaldsbehandlingsanlæg,
  • indsamlingsvirksomheder og
  • virksomheder, der er mærket med (s) på listerne i bilag 1 og 2 i bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed.

Kommunerne skal fortsat føre fysiske affaldstilsyn med andre typer virksomheder end de førnævnte.

Fysisk affaldstilsyn

De fleste fysiske affaldstilsyn vil være baseret på det forudgående administrative affaldstilsyn og skal udføres senest seks måneder efter Miljøstyrelsens udpegning.

Virksomheder kan dog også i visse tilfælde få fysisk affaldstilsyn uden forudgående administrativt affaldstilsyn. Der er fx regler i affaldstilsynsbekendtgørelsens § 8 om, at tilsynsmyndigheden kan føre fysisk affaldstilsyn, når øjeblikkeligt fysisk affaldstilsyn er påkrævet for at sikre virksomheders overholdelse af affaldsreglerne.
Ifølge de politiske aftaler skal affaldstilsynet indledningsvist have en vejledende karakter med mulighed for yderligere sanktioner ved overtrædelse af reglerne.

Tilsynsmyndigheden skal give oplysninger om affaldstilsynet til Miljøstyrelsen senest én måned efter, at et fysisk affaldstilsyn er afsluttet.

Samspillet med miljøtilsyn

Miljøtilsyn er et tilsyn med regler, der har hjemmel i miljøbeskyttelseslovens kapitel 5 om forurenende virksomhed. Miljøtilsyn er rettet mod virksomheder og husdyrbrug med en miljøgodkendelse og fokuserer på forurening. Til sammenligning er affaldstilsyn rettet mod alle virksomheder og fokuserer på overholdelse af affaldsreglerne. Det betyder, at der er et overlap mellem virksomheder, der omfattes af affaldstilsyn og miljøtilsyn. Affaldstilsynsbekendtgørelsen indeholder derfor regler om samspillet mellem affaldstilsynet og miljøtilsynet.

Reglerne betyder, at Miljøstyrelsen som udgangspunkt ikke fører administrativt affaldstilsyn med virksomheder og husdyrbrug mv., der er omfattet af det regelmæssige miljøtilsyn. Miljøstyrelsen udpeger heller ikke sådanne virksomheder til fysisk affaldstilsyn, da det fysiske affaldstilsyn i stedet udføres samtidig med eller i umiddelbar sammenhæng med det regelmæssige miljøtilsyn.

Der gælder dog nogle undtagelser til udgangspunktet. Som eksempel kan nævnes, at Miljøstyrelsen fører administrativt affaldstilsyn med og udpeger affaldsbehandlingsanlæg og indsamlingsvirksomheder til fysisk affaldstilsyn.

Gebyrfinansiering

Alle myndighedernes omkostninger i forbindelse med affaldstilsyn – det vil sige både de fysiske og administrative affaldstilsyn – skal gebyr-finansieres.

Miljøstyrelsen kan dog ikke opkræve gebyrer til dækning af it-driftsomkostninger til Miljøstyrelsens risiko-model i forbindelse med risiko-baseret udvælgelse af produktionsenheder.

Ikrafttræden

Affaldstilsynsbekendtgørelsen blev udstedt 22. november 2024 og trådte med ca. 5 ugers varsel i kraft 1. januar 2025.

Forfattere

Henriette Soja

Partner (H)

Marie Bockhahn

Specialistadvokat (H)

Signe Voll Bojesen-Koefoed

Advokat