Ved du, hvordan du kan bruge Facebook til at oplyse en sag, uden at det er i strid med databeskyttelsesrettens krav om dataminimering?
Vi ser her på en dom, hvor retten tog stilling til netop forholdet mellem kravene til myndighedernes sagsoplysning og dataminimeringsprincippet i databeskyttelsesforordningen.
Efter det forvaltningsretlige princip om sagsoplysning skal relevante og nødvendige oplysninger om sagens faktiske forhold være tilvejebragt, inden der træffes afgørelse i en sag. I visse situationer kan det være nødvendigt at afdække forhold og indhente oplysninger, der siden viser sig ikke at indgå i selve afgørelsen. De forvaltningsretlige regler om sagsoplysning er afgørende for vurderingen af de data-beskyttelses-retlige rammer om dataminimering. Hvis en myndighed indhenter oplysninger i overensstemmelse med sagsoplysningsprincippet, er der derfor også tale om en tilstrækkelig, relevant og begrænset behandling af personoplysninger i overensstemmelse med dataminimeringsprincippet.
Om byrettens dom
Sagen drejede sig om, hvorvidt en kommunes indhentning af oplysninger fra en borgers åbne Facebook-profil var i strid med dataminimeringsprincippet efter databeskyttelsesforordningens artikel 5, stk. 1, litra c. Oplysningerne var indhentet i forbindelse med en kontrolsag om mistanke om snyd med sociale midler.
Retten lagde til grund, at borgerens Facebookprofil var en ”åben profil” og konkluderede herefter, at kommunen via Facebook havde indhentet almindelige og relevante oplysninger om borgeren, og at oplysningerne var indhentet til at opfylde kommunens forpligtelse til at sikre en tilstrækkelig og nødvendig sagsoplysning efter forvaltningsretten. Derfor var indhentelsen af oplysningerne ikke i strid med dataminimeringsprincippet i databeskyttelsesforordningens artikel 5, stk. 1, litra c. Kommunen blev derfor frifundet. Sagen blev ført af advokat Emilie Loiborg.
Sådan gør du, hvis du skal bruge Facebook til at oplyse en sag
Hvis du skal bruge Facebook til at oplyse en sag, skal du være opmærksom på følgende:
- Der skal være tale om en “åben” Facebook-profil, hvor oplysningerne er offentligt tilgængelige for alle.
- Myndigheden/sagsbehandleren må ikke anvende en falsk profil til at søge oplysninger frem til at give sig til kende over for borgeren.
- Sagsbehandleren må ikke (eventuelt ved brug af falsk profil) anmode om venskab på Facebook som led i sagsoplysningen.
- Oplysningerne skal være relevante for den sag, man behandler. Det kan i den forbindelse være relevant, at information ikke kan findes på Facebook. Det kan fx være relevant, at der ikke findes oplysninger om “single-status” på en Facebookprofil.
- Sagsbehandleren skal tage stilling til, om der skal gives en privatlivspolitik efter databeskyttelsesforordningens artikel 14, eller om det kan undlades i det konkrete tilfælde.
- Væsentlige sagsekspeditionsskridt og oplysninger af relevans for sagen skal journaliseres.