De nye regler skal fremme udnyttelse af geotermi. Fremtidens fjernvarmesystem skal i højere grad end i dag anvende brændselsfrie varmekilder. I det fremtidige fjernvarmesystem vil overskudsvarme og geotermi udnyttes ved vedvarende elektricitet fra sol og vand og vil sammen med varmelagre udgøre grundlasten for opvarmning af boligerne i Danmark.
Den særlige prisregulering
Den særlige prisregulering for geotermi indebærer en myndighedskontrol af, at den varmeaftale, som et fjernvarmeselskab og en geotermioperatør indgår, opfylder lovgivningens betingelser, jf. nedenfor. Hvis aftalen opfylder betingelserne, vil geotermisk varme kunne leveres på de aftalte vilkår. Det betyder, at geotermioperatøren er undtaget fra den almindelige prisregulering, og at fjernvarmeselskabet kan indregne den aftalte pris for den geotermiske varme i varmepriserne over for kunderne uden risiko for underskud som følge af konkurrerende, billigere varmekilder.
Sikre økonomiske rammer for investering i geotermi
Prisreguleringen i varmeforsyningsloven er i dag til hinder for udvikling af en forretningsmodel for geotermisk varme, hvor det geotermiske anlæg etableres og drives af eksterne, kommercielle partnere. Den gældende prisregulering giver ikke geotermioperatøren sikkerhed for, at der kan aftales en pris med fjernvarmeselskabet, der holder i hele aftaleperioden.
Ved levering af varme efter den almindelige prisregulering kan leverandøren opnå en omkostningsbestemt pris med tillæg af et vist overskud. Som følge af det efter praksis gældende substitutionsprisprincip kan fjernvarmeselskabet kræve justering af prisen, hvis der er mulighed for selv at producere eller købe varmen billigere.
Geotermianlæg kræver store investeringer, men kan efterfølgende levere varme i lang tid uden større udgifter. For at det kan betale sig for geotermioperatøren at løbe investeringsrisikoen, er der behov for prisaftaler med en lang løbetid uden risiko for, at den aftalte pris underkendes.
Kun eksterne geotermioperatører kan benytte sig af den særlige prisregulering. Hvis et fjernvarmeselskab selv producerer geotermisk varme, kan selskabet ikke undtages fra prisreguleringen og dermed ikke være sikker på, at investeringen kan tilbagebetales over varmepriserne. Det gælder også, hvis produktion og distribution varetages af særskilte, koncernforbundne selskaber.
Ansøgning om undtagelse
Forsyningstilsynet skal behandle ansøgninger om undtagelse fra prisreguleringen. Ansøgningen om, at geotermioperatøren undtages fra prisreguleringen, indgives af fjernvarmeselskabet med dokumentation for, at betingelserne er opfyldt. Forsyningstilsynet skal imødekomme ansøgningen, når nedenstående betingelser er opfyldt.
Generelle betingelser for undtagelse:
- Geotermioperatøren og fjernvarmeselskabet er uafhængige parter med modsatrettede interesser.
- Parterne er enige om, at projektet er det selskabsøkonomisk mest fordelagtige projekt.
- På ansøgningstidspunktet er projektet for geotermianlægget godkendt af kommunalbestyrelsen som det samfundsøkonomisk mest fordelagtige projekt efter reglerne i (medfør af) varmeforsyningsloven.
- Der er ikke påbegyndt leverance af geotermisk varme før efter 1. januar 2023.
Specifikke betingelser i forhold til aftalen mellem geotermioperatøren og fjernvarmeselskabet:
- Aftalen indeholder et fastsat loft over de omkostninger, som fjernvarmeselskabet skal betale for varmen
- Parterne deler effektiviseringsgevinster og har i aftalen fastsat en fordelingsnøgle herfor
- Fjernvarmeselskabet må ikke pålægges omkostninger, før der sker levering fra anlægget
- Fjernvarmeselskabet skal ikke betale for kapacitet, hvis kapaciteten over en længere periode ikke er til rådighed.
De sidste to betingelser indebærer, at risici relateret til efterforskning, boring, indvinding, nedsat ydeevne mv. ligger hos geotermioperatøren.
Hvis ansøgningen imødekommes
Er betingelserne opfyldt, er geotermioperatøren helt undtaget fra prisreguleringen, både fra princippet om nødvendige omkostninger, substitutionsprisprincippet og tilsynet. Geotermioperatøren skal dog fortsat anmelde omkostninger for levering af geotermisk varme til Forsyningstilsynet til evalueringsformål. Forsyningstilsynet skal udarbejde en analyse senest fem år efter, at geotermianlægget tages i brug.
Hvis geotermianlægget skifter ejer inden for aftaleperioden, kan undtagelsen ikke overdrages til den nye ejer. Fjernvarmeselskabet skal i så fald indsende en ny ansøgning. Det samme gælder, hvis aftalen ændres.
Fjernvarmeselskabet vil ved imødekommelse af ansøgningen være undtaget fra substitutionsprisprincippet og kan indregne omkostninger til køb af geotermisk varme 1:1. Fjernvarmeselskabet skal fortsat overholde princippet om nødvendige omkostninger og skal anmelde priserne mv.
Hvis fjernvarmeselskabet er et transmissionsselskab, der leverer varmen videre til et distributionsselskab, vil distributionsselskabet fortsat være underlagt den almindelige prisregulering, herunder også substitutionsprisprincippet. Distributionsselskabet vil derfor typisk ikke være villigt til at betale den fulde pris for transmissionsselskabets varme, hvis det er billigere at producere selv eller købe fra en anden leverandør. Dermed kan distributionsselskabet indirekte påvirke den pris, som transmissionsselskabet er parat til at betale til geotermioperatøren.
Projektgodkendelse af geotermianlæg
I dag skal geotermiske anlæg godkendes efter undergrundsloven og ikke efter varmeforsyningsloven. Når varme fra det geotermiske anlæg skal udnyttes til fjernvarme ved at transportere varmen til fjernvarmenettet, skal denne transmissionsledning godkendes efter reglerne i varmeforsyningsloven. Det er først på det tidspunkt, der skal udarbejdes en samfundsøkonomisk analyse.
Det er uklart, hvordan betingelsen om god samfundsøkonomi skal opfyldes, og om det betyder, at etablering af selve geotermianlægget fremover skal godkendes efter varmeforsyningsloven, eller om det er tilstrækkeligt, at ledningsprojektet er godkendt af kommunalbestyrelsen med opfyldelse af det samfundsøkonomiske krav.
Den nye prisregulering
Reguleringen forventes at træde i kraft 1. januar 2023 og vil også kunne gælde for aftaler, der indgås før årsskiftet, hvis leveringen først påbegyndes efter 1. januar 2023.
Om geotermi
Geotermi er en vedvarende energikilde, som findes i undergrunden i form af varmt vand, hvor varmen i vandet udnyttes til energi.
I et geotermisk anlæg bliver det varme vand pumpet op fra undergrunden gennem en boring, og varmen fra vandet indvindes gennem varmevekslere. Herefter pumpes det afkølede vand tilbage til undergrunden.
|