”Min interesse for det nye og komplekse fagområde ESG spirede allerede på studiet, og derfor valgte jeg også at skrive speciale inden for emnet. Det motiverer mig i høj grad, at jeg kan bruge min viden fra studiet i en praktisk sammenhæng og være med til at etablere ESG som nyt forretningsområde i Horten. Samtidig føler jeg mig privilegeret over og inspireret af at arbejde tæt sammen med dygtige advokater og partnere, som hver især kommer med stor viden og mange års erfaring fra hver deres område. Men også over at få lov til at dygtiggøre og specialisere mig yderligere i ESG-reguleringen, som ikke alene vil få stor betydning for mange virksomheder, men også for målet om at skabe en bæredygtig fremtid,” siger den ene af de to unge jurister i ESG-teamet, Stephanie Pitzner, der også er tilknyttet Hortens M&A-afdeling som advokatfuldmægtig.
Mads Herdichek Langfeldt er den anden unge jurist på ESG-teamet. Han er nyligt beskikket advokat og arbejder udover ESG med regulatoriske spørgsmål og kommercielle kontrakter inden for energisektoren. Hans juridiske specialisering har allerede et klart fokus på virksomheders grønne omstilling og bæredygtighed, og derfor er arbejdet med ESG meningsfuldt på flere planer.
”Som juridisk område handler ESG mere end noget andet om at afklare virksomheders muligheder for at leve op til de mange krav, der kommer nu, og finde veje til gode løsninger – ofte helt nye veje. Det vil altid være en klar motivation for mig at arbejde på den måde. Måske det lyder højtravende, men når man får mulighed for at være med til at udvikle ESG som forretningsområde et sted som Horten, handler det for mig også om at blive en lille del af en langt større agenda, der kan bidrage til at gøre verden til et bedre sted. På den måde er det mere end bare et professionelt privilegium at være med på ESG-teamet.”
Markant udvikling
ESG, som står for Environmental, Social, Governance, drejer sig for virksomheder om, hvordan deres produkter og tjenester bidrager til en bæredygtig udvikling i både miljømæssig, social og ledelsesmæssig forstand. Men også om, hvordan virksomhederne styrer deres egne aktiviteter for at minimere de negative effekter på vores klode.
I 2022 vedtog Europa-Parlamentet et CSRD-direktiv, som fra 1. januar 2024 forpligter børsnoterede virksomheder med over 500 medarbejdere til at rapportere på deres bæredygtighedsindsats og -resultater. I 2025 bredes forpligtelsen ud til andre store virksomheder med over 250 medarbejdere og fra 2026 også til børsnoterede SMV’er.
”Det juridiske aspekt i store dele af det, som relaterer sig til bæredygtig udvikling, har i mange år været ret løst funderet og med meget lidt konkret at forholde sig til. Men nu sker der virkelig noget, og det er CSRD-direktivet et godt eksempel på. Det betyder ikke, at vi står med et færdigt europæisk ESG-regelsæt endnu, men vi begynder at få et mere klart billede af den fremtidige regulering, og hvad det vil kræve af virksomhederne. Virksomhederne står lige nu over for en beslutning om, hvordan de vil forholde sig til ESG-opgaven og deres position i det fremtidige marked. Det tvinger os til at være fremsynede, og det gør arbejdet særdeles komplekst, men også virkelig spændende at være en del af,” siger Mads Herdichek Langfeldt.
Førstehåndserfaring med dynamisk rådgivning
Når udviklingen går så stærkt, som den gør inden for ESG, stiller det ikke kun nye krav til virksomhederne, som de skal omstille sig til. Det stiller også krav til den juridiske rådgivning, som skal være på forkant med udviklingen og hele tiden være indstillet på at afsøge forskellige juridiske muligheder.
”Jeg har altid oplevet Horten som et hus, hvor det er helt centralt at finde løsninger, selvom juraen ikke giver klare svar. Lige netop på ESG-området kan man virkelig mærke det. For det kan godt være, at vi begynder at se konturerne af de juridiske rammer, som virksomhederne skal forholde sig til, men så mangler der til gengæld praksis for, hvordan man skal tolke og implementere reglerne. Det giver en mere åben spilleplade, hvor rådgivningen også kræver nye perspektiver fra yngre kræfter som mig som supplement til partnernes solide erfaringer fra andre juridiske områder. På den måde bliver det også et meget dynamisk arbejde,” siger Mads Herdichek Langfeldt.
En karrieremulighed
Det dynamiske og udforskende element i det at være med til at udvikle et nyt forretningsområde for Horten gør også, at både Mads Herdichek Langfeldt og Stephanie Pitzner bliver tildelt interessante og udfordrende opgaver, som i andre tilfælde ville være forbeholdt mere erfarne kollegaer. For der er ikke nogen, der har de endelige svar endnu.
”Det er tydeligt, at alle i teamet er drevet af nysgerrighed. Vi holder faste møder, hvor vi deler viden på tværs og holder hinanden ajour med den seneste regulering og de nyeste indsigter, vi har fået inden for ESG og de praktiske løsninger, vi udvikler sammen med vores kunder. Det er et helt nyt område, mange er på ukendt grund, og efterspørgslen på ESG-specialister i markedet er mærkbar. ESG er på ingen måde bare en døgnflue, men derimod et nyt, fundamentalt område, der i den grad er kommet for at blive, og det er en kæmpe fordel at være med fra starten. Det er også vores opfordring til kunderne,” siger Stephanie Pitzner.