1. juni 2016

Persondatalovens krav overses ved brug af ESPD'et

Ifølge persondataloven kræver det en udtalelse/tilladelse fra Datatilsynet, hvis en offentlig myndighed eller privat organisation indhenter og behandler oplysninger om strafbare forhold for fysiske personer. Det har betydning i udbud, når virksomheder skal besvare ESPD'ets felter om de obligatoriske udelukkelsesgrunde, som f.eks. strafbare forhold, og når ordregivere behandler ESPD’et og dokumentation herfor.

Hvis en offentlig myndighed eller privat virksomhed indhenter og behandler oplysninger om strafbare forhold for fysiske personer, kan dette i henhold til persondataloven kun gøres, efter at Datatilsynets udtalelse henholdsvis tilladelse er opnået.

Ansøgere eller tilbudsgivere i et udbud skal ved udfyldelse af ESPD'et oplyse, om der foreligger en række obligatoriske udelukkelsesgrunde. Flere af disse obligatoriske udelukkelsesgrunde vedrører, om virksomheden selv eller en person, der tilhører virksomhedens administrations-, ledelses- eller tilsynsorgan m.v., er dømt ved endelig dom eller har vedtaget bødeforlæg for en række specifikke strafbare handlinger som f.eks. deltagelse i en kriminel organisation, bestikkelse, svig og terrorhandlinger.

For at en virksomhed i et udbud kan besvare ESPD'ets felter om de obligatoriske udelukkelsesgrunde og eventuelt fremsende dokumentation for ESPD'et, er det derfor nødvendigt, at der indhentes oplysninger om eventuelle strafbare forhold fra/straffeattest for de relevante personer og/eller serviceattest for virksomheden. Serviceattest vil dog – i hvert fald p.t. – ikke dække udenlandske personer, der ikke bor i Danmark, hvorfor oplysninger svarende til en straffeattest derfor vil skulle indhentes fra disse i udlandet.

Tilsvarende vil ordregivende myndighed kunne komme til at behandle oplysninger om strafbare forhold via selve ESPD'et/dokumentationen herfor. Det er uklart, om Datatilsynet anser behandling af oplysninger om en ren straffeattest for behandling af "oplysninger om strafbare forhold".

Behandlingen af ESPD'et og dokumentationen skal anmeldes til Datatilsynet

P.t. har Datatilsynet så vidt vides alene udstedt én tilladelse til en ordregivers behandling af "ESPD-dokumentation i forbindelse med udbud", og der er alene indkommet denne ansøgning til Datatilsynet. Sædvanligvis tager det op til flere måneder at opnå Datatilsynets tilladelse.

I forhold til anmeldelser til Datatilsynet bemærkes, at da ESPD'et på grund af sin udformning indeholder eller i hvert fald kan komme til at indeholde oplysninger om strafbare forhold, er det ikke kun behandlingen af ESPD-dokumentationen, men også selve behandlingen af ESPD'et, der bør anmeldes.

Reglerne i persondataloven skal overholdes

Ud over persondatalovens reglers om anmeldelse og udtalelse/tilladelse skal de øvrige regler i persondataloven også overholdes. Her skal særligt fremhæves persondatalovens krav om behandlingshjemmel/samtykke til behandlingen, princippet om god databehandlingsskik m.v. og behandlingssikkerhed. Virksomhederne/ordregiver bør også være opmærksomme på, at oplysningerne om strafbare forhold ikke bør behandles af flere personer end højest nødvendigt, ligesom oplysninger ikke bør opbevares længere end højest nødvendigt.

Det følger også af persondataloven, at der ikke må behandles flere personoplysninger end nødvendigt. En straffeattest vil typisk indeholde oplysninger også om forhold, der ikke er omfattet af de obligatoriske udelukkelsesgrunde. Sådanne oplysninger er ikke relevante i udbudssammenhæng, og det er derfor en selvstændig problemstilling, hvordan disse oplysninger bør behandles.

Datatilsynet og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har telefonisk oplyst, at der p.t. arbejdes på en snarlig praktisk løsning på/orientering om kravet om anmeldelse, tilladelser m.v. Horten vil orientere herom, når der er relevant nyt og bistår gerne med rådgivning om emnet.

flere nyheder

KL offentliggør rapport om kommunale samarbejder

16. januar 2018

Ny rapport fra KL peger på stort potentiale i samarbejde mellem kommuner og andre offentlige og private aktører. Det kan f.eks. være inden for lønadministration eller vedligehold af kommunale veje.

Vi giver viden videre - forår 2018

10. januar 2018

I foråret 2018 har vi programsat over 40 seminarer, morgenmøder og kurser, hvor vores jurister sammen med eksterne eksperter giver den nyeste viden videre inden for deres fagområder. Der er nu åbent for tilmelding.

TOP 10: Her er årets mest læste på horten.dk

8. januar 2018

Læs eller genlæs de 10 mest besøgte artikler på www.horten.dk i 2017 og få genopfrisket din juridiske viden.

Ny managing partner

2. januar 2018

Advokat og partner Finn Schwarz er pr. 1. januar 2018 tiltrådt som managing partner i Horten Advokatpartnerselskab.

Udbudsreglerne vs. pris­ind­hentninger: Knock-out i sjette runde?

21. december 2017

Prisindhentninger frem for udbudsrunder blåstemples af Klagenævnet for Udbud.

Udbudsguides opdateret med nye tærskel­værdier

19. december 2017

EU-Kommissionen har udmeldt nye tærskelværdier for EU-udbud gældende fra 1. januar 2018.

Ret & Indsigt 04/2017 er udkommet

12. december 2017

Ret & Indsigt 04/2017 handler bl.a om byggeprojektet Circle House og de lovgivningsmæssige muligheder og barrierer ved cirkulært byggeri. Vi stiller også skarpt på udfordringerne ved at "genbruge" persondata i det offentlige set i lyset af den nye databeskyttelseslov.

Svensk undersøgelse af tilbudskoordinering over for kommunal indkøbscentral

11. december 2017

Den svenske konkurrencemyndighed har undersøgt mulig tilbudskoordinering mellem forhandlere af køkkenudstyr ved SKL Kommentus Inköpscentrals udbud af en rammeaftale. Sagen er lukket, efter producenten har ændret retningslinjer for forhandlernes deltagelse i offentlig udbud.

Julekalender: Bliv klogere på udbuds-, kommunal- og forsyningsretten

1. december 2017

Følg med i vores julekalendere hver dag frem til jul, hvor du gennem en række nyheder kan blive opdateret på udbuds-, kommunal- og forsyningsretten.

Klagenævnet for Udbud blåstempler direkte tildeling baseret på bedste patient­sikkerhed

29. november 2017

I ny kendelse fastslår Klagenævnet for Udbud, at valget mellem direkte tildeling og miniudbud på en rammeaftale lovligt kan baseres på hensynet til patientsikkerhed.

Klagenævnet for Udbud underkender evalueringsmetode

23. november 2017

I en kendelse fra 7. november 2017 underkender Klagenævnet evalueringsmetoden, selvom den var beskrevet i udbudsgrundlaget.

Stor forskel på kommuners arbejde med konkurrence­udsættelse

1. november 2017

Der er stor forskel på, hvor meget konkurrence kommunerne skaber om deres opgaver, og forskellen er vokset de seneste 10 år. Det viser en undersøgelse, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen netop har udgivet.

Lovforslag til databeskyttel­ses­loven er fremsat

26. oktober 2017

Justitsministeriet har netop fremsat lovforslag til databeskyttelsesloven for Folketinget. Loven vil sammen med databeskyttelsesforordningen og visse nationale særregler regulere, hvordan persondata skal og kan behandles fra 25. maj 2018.

Persondata­forordningen: Udsigt til bøder til offentlige myndigheder

13. oktober 2017

Det kommende forslag til en ny databeskyttelseslov ser ud til at lægge op til, at offentlige myndigheder vil kunne idømmes bøder for overtrædelse af databeskyttelseslovgivningen.

Nyt digitalt værktøj: Horten Connect

11. oktober 2017

Horten Connect er en cloudbaseret platform, der sikrer effektivt samarbejde i et sikkert digitalt miljø. Med Horten Connect får I adgang til en række produkter, som kan gøre håndteringen af dokumenter, arkivering, projektsamarbejde og transaktioner lettere.

Energistyrelsen samler vejledninger om ESCO-projekter på Sparenergi.dk

14. september 2017

Ny hjemmeside skal hjælpe offentlige og private bygningsejere med at gennemføre energirenoveringer. Sparenergi.dk indeholder uvildig information om procedurer og erfaringer med ESCO-projekter.

Nyt arrangements­katalog for efteråret 2017

10. september 2017

I efteråret 2017 har vi allerede nu programsat 35 forskellige arrangementer. Se det nye arrangementskatalog online.

Ret & Indsigt 03/2017 er udkommet

8. september 2017

I dette nummer af Ret & Indsigt kan du bl.a. få overblik over de vigtigste regler og tidsfrister op til kommunalvalget. Du kan læse om arbejdet med at skaffe Tour de France til Danmark. Og så har vi lavet en guide til, hvordan man identificerer en virksomheds reelle ejere.

Ny kendelse fra Klagenævnet for Udbud: Annullation af udbud

1. september 2017

Når en offentlig myndighed annullerer et udbud, må annullationen ikke være usaglig. En ny kendelse fra Klagenævnet for Udbud viser, at selvom et tilbud ligger inden for den maksimale totaløkonomi angivet i udbudsbetingelserne, kan annullation på grund af budgetmæssige forhold hos en kommune stadig være saglig og lovlig.

Skal unormalt lave tilbud altid afvises?

21. august 2017

Mange ordregivere har modtaget tilbud under et udbud, der prismæssigt forekommer meget lave sammenlignet med de øvrige tilbud. Men hvordan håndteres en sådan situation?

Ny partner

15. august 2017

Horten Advokatpartnerselskab har optaget Christian Gregersen som equity partner.

Klarhed om offentliggørelse af evalueringsmetoder

9. august 2017

Ny afgørelse fra Klagenævnet: Offentlige ordregivere er efter udbudslovens § 160, stk. 1, ikke forpligtet til at offentliggøre hældningsgraden på den lineære pointmodel, der anvendes ved evaluering af tilbud.

Her er de fem mest læste nyheder på horten.dk

11. juli 2017

En gennemgang af Landsrettens dom i Ateas bestikkelsessager og vores løbende opdateringer om aktindsigt er på listen over de artikler, Hortens mere end 4000 abonnenter har klikket mest på i første halvår.

Konkurrence- og Forbruger­styrelsen evaluerer "opdel eller forklar"-princippet

4. juli 2017

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har gennemført en evaluering af offentlige ordregiveres efterlevelse af "opdel eller forklar"-princippet i udbudslovens § 49, der har til hensigt at give bedre adgang til udbud for små og mellemstore virksomheder.

Ny vejledning om dokumentation ved udbud

3. juli 2017

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i dag udsendt en ny og udvidet vejledning om dokumentation ved udbud samt et notat om udbudslovens regler om dokumentation.

Ny vejledning om skattemæssige forhold i offentlige udbud

27. juni 2017

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har netop udarbejdet en ny vejledning om, i hvilket omfang ordregiver kan inddrage skattemæssige forhold ved offentlige udbud.

Horten på folkemødet 2017

7. juni 2017

Horten deltager i Folkemødet 15.-18. juni. Læs her, hvorfor de deltagende partnere igen i år har Folkemødet i høj prioritet.

Ny økonomiaftale for kommunerne for 2018

2. juni 2017

KL og regeringen satte 1. juni 2017 underskrift på aftalen om kommunernes økonomi for 2018. Økonomiaftalen sætter rammen om mange af de tiltag, der vil folde sig ud på det kommunale område i 2018. Vi giver overblik over de elementer i aftalen, som kommunerne bør have særligt fokus på.

Endnu en kendelse fra Klagenævnet for Udbud afviser opsættende virkning

31. maj 2017

Klagenævnet for Udbud afsagde den 7. april 2017 kendelse i en klagesag indgivet af Siemens A/S mod Ringsted Kommune vedrørende opsættende virkning. Kendelsen indgår i en række af sager, hvor Klagenævnet afviser opsættende virkning.

Betænkningen om databeskyttelsesforordningen er kommet

29. maj 2017

Justitsministeriet har nu udgivet den længe ventede betænkning om databeskyttelsesforordningen og de retlige rammer for dansk lovgivning i den forbindelse.

10 gode råd til udbud med forhandling

17. maj 2017

Det kan være ressourcekrævende at gennemføre et udbud med forhandling, men med god planlægning af processen kan transaktionsomkostningerne holdes nede – både for ordregiver og tilbudsgiver. Vi giver 10 gode råd til udbud med forhandling.

5 krav til ordregivers begrundelse for tildeling af udbud

26. april 2017

I et udbud skal alle tilbudsgivere underrettes og have en begrundelse for ordregivers valg af, hvem der får ordren. Lovgivningen indeholder en række krav, begrundelsen skal opfylde, men det beror dog altid på en konkret vurdering.

Horten rykker frem i nye rankings fra Chambers og Legal 500

19. april 2017

De førende internationale rankingbureauer Legal 500 og Chambers placerer igen i år Horten blandt landets bedste advokatfirmaer.

Udbudsloven: Annullerede tildelinger medfører kontraktophør

31. marts 2017

Klagenævnet for Udbud har i en ny kendelse for første gang truffet beslutning om annullation af en tildelingsbeslutning efter udbudsloven, hvilket medfører en pligt for ordregiver til at bringe den tilknyttede kontrakt til ophør.

Domfældelse i Ateas bestikkelsessager

24. marts 2017

Østre Landsret har afsagt dom i to bestikkelsessager, hvor Atea har foræret iPhones, iPads og andet it-udstyr til to ledende medarbejdere i Københavns Kommune og hos DSB.

Video: Paradigmer for samfundsansvar

20. marts 2017

Et nyt regelsæt skal hjælpe bygherrer – offentlige og private – med at gøre samfundsansvar til en aktiv del af udbudsmateriale og kontrakter.

Fire nye specialistadvokater hos Horten

7. marts 2017

Horten har udpeget fire nye specialistadvokater med stærk brancheindsigt inden for henholdsvis miljø- og planret, energi- og forsyningsret, persondata og skatteret.

EUDP – ny ansøgningsrunde for tilskud til energiprojekter i 2017

1. februar 2017

Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) har netop offentliggjort en ny strategi for 2017-2019, som danner grundlag for nye støtteværdige projekter.

Ny handlingsplan for implementering af databeskyttelsesforordningen

30. januar 2017

Artikel 29-gruppen har vedtaget en ny handlingsplan, der angiver, hvilke emner gruppen vil prioritere i 2017 for at sikre en effektiv implementering af databeskyttelsesforordningen.

Højesteret: Persondataloven ikke overtrådt, da kommune videregav helbredsoplysninger

25. januar 2017

Det var ikke var i strid med hverken persondataloven eller forvaltningsloven, at kommune partshørte en arbejdsgiver om en borgers helbredsoplysninger.

Oplysninger om udenlandske bestyrelsesmedlemmer indgår nu i serviceattesten

25. januar 2017

Som noget nyt indhenter Erhvervsstyrelsen fra 30. januar 2017 også oplysninger om strafbare forhold for udenlandske bestyrelses- og direktionsmedlemmer.

Faglige arrangementer forår 2017

16. januar 2017

I foråret 2017 har vi allerede nu programsat 30 forskellige arrangementer. Se arrangementskataloget online.

Data protection officer – hvem, hvornår, hvad?

12. januar 2017

Den såkaldte Artikel 29-gruppe har vedtaget et sæt retningslinjer for databeskyttelsesrådgivere, der giver mere klarhed over databeskyttelsesrådgiverens opgaver, stilling og ansvar.

TOP 10: Her er årets mest læste på horten.dk

2. januar 2017

Læs eller genlæs de 10 mest besøgte artikler på www.horten.dk i 2016 og få genopfrisket din juridiske viden.

Julekonkurrencer og markedsføringsloven

15. december 2016

Det kan være lovligt at præmiere en forbruger for at give samtykke til at modtage markedsføring gennem deltagelse i en konkurrence. Det kræver dog, at I som virksomhed overholder de nærmere betingelser i markedsføringsloven.

Grønland får persondatalov

22. november 2016

Fra 1. december får persondataloven virkning for Grønland efter anmodning fra det Grønlandske Selvstyre. Loven erstatter registerlovene fra 1978, der hidtil har været gældende i Grønland.

Hjælp til IT-sikkerheden for små og mellemstore virksomheder

10. november 2016

Erhvervsstyrelsen og Rådet for Digital Sikkerhed har i samarbejde udarbejdet en ny hjemmeside, der nemt og hurtigt giver virksomheder mulighed for at få vurderet deres IT-sikkerhed.

Dynamiske IP-adresser kan være personoplysninger

19. oktober 2016

EU-Domstolen har fastslået, at en dynamisk IP-adresse kan udgøre en personoplysning.

Støtte til Eurovision Song Contest var ikke ulovlig efter kommunal- og statsstøtteretten

14. oktober 2016

En ny udtalelse fra Social- og Indenrigsministeriet af 12. oktober 2016 fastslår, at den støtte, som Københavns Kommune og Region Hovedstaden ydede til ESC 2014 via Projektselskabet var lovlig.

Nordiske forbrugerombudsmænd sætter fokus på dataindsamling

14. oktober 2016

Den digitale udvikling medfører nye udfordringer for privatlivs- og databeskyttelse. Derfor vil de nordiske Forbrugerombudsmænd fremtidigt styrke samarbejdet og sætte fokus på virksomheders indsamling af data fra forbrugere.

Datatilsynet: Få styr på medarbejdernes håndtering af persondata

7. oktober 2016

Datatilsynet har i en ny afgørelse udtalt kritik af en kommunes kontrol med datasikkerheden på baggrund af uvedkommendes adgang til følsomme personoplysninger gemt på en medarbejders private IT-udstyr.

10 områder hvor kommunerne kan spare penge

30. august 2016

Der er mange penge at spare for landets kommuner, når kommunalbestyrelserne skal planlægge de kommende års økonomi i årets budgetforhandlinger. Få Hortens bud på 10 oplagte områder.

Nye udbudsguides, persondata­forordningen og bestikkelse: Mest læste på horten.dk

27. juli 2016

I løbet af årets første halvdel har vi skrevet om alt fra den nye udbudslov til persondataforordningen, funktionærloven, aktindsigtssager og bestikkelse af offentligt ansatte.

Brexit: Hvilke juridiske konsekvenser får Storbritanniens farvel til EU?

28. juni 2016

Torsdag den 23. juni 2016 valgte den britiske befolkning at stemme Storbritannien ud af EU, hvilket vil medføre en række juridiske ændringer. Hos Horten holder vi et vågent øje med det politiske efterspil.

Er I klar til at efterleve databeskyttelsesforordningen?

24. juni 2016

Datatilsynet har offentliggjort en liste med spørgsmål, som dataansvarlige med fordel allerede på nuværende tidspunkt kan forholde sig til i forbindelse med forberedelserne forud for EU's databeskyttelsesforordning.

Undgå at dine ansatte bliver mistænkt for bestikkelse

22. juni 2016

Hvornår bliver små gaver til bestikkelse af offentligt ansatte? Få overblik over, hvad offentligt ansatte må modtage af gaver og fordele i Hortens guide til gavepolitik.

Ny økonomiaftale for kommunerne for 2017

13. juni 2016

Regeringen har indgået en omfattende aftale med KL om kommunernes økonomi for 2017.

Mød Horten til tre debatter på Folkemødet 2016

1. juni 2016

Mød vores eksperter til tre spændende debatter om effektivisering af fremtidens forsyning, om en forsyningssektor i forandring, og om hvor grænsen går for virksomheders brug af persondata.

Dramatiske forandringer ved udbud af vejbelysning

25. maj 2016

Ny teknologi, ny udbudslov og dramatisk ændrede markedsvilkår vil sætte helt nye dagsordner for udbud af vejbelysning i de kommende år.

Udbud af busrute var ikke omfattet af virksomheds­overdragelsesloven

25. maj 2016

Ny højesteretsdom: Medarbejdere kunne ikke kræve manglende løn udbetalt af erhververen af udbud.

Det forbrændingsegnede affald skal måske konkurrenceudsættes

17. maj 2016

Regeringsudspil: Alternativ finansiering af den såkaldte PSO-udgift og konkurrenceudsættelse af affaldsenergiproduktionssektoren.

Få styr på virksomhedens gavepolitik

3. maj 2016

Med en dom for bestikkelse kan din virksomhed risikere at skulle vinke farvel til offentlige ordrer på grund af reglerne i udbudsloven.

Udbud: Skal – skal ikke?

29. april 2016

Klagenævnet for Udbud har den 30. marts 2016 afsagt en delkendelse, som føjer sig til rækken af kendelser vedrørende betingelsen om, at en aftale skal være "gensidigt bebyrdende" for at være udbudspligtig.

Praktiske råd til det fælles europæiske udbudsdokument (ESPD)

28. april 2016

ESPD’et har givet anledning til særlige udfordringer for både ansøgere/tilbudsgivere og ordregivere, efter den nye udbudslov er trådt i kraft. Vi giver vores bud på, hvordan nogle af disse udfordringer løses mest hensigtsmæssigt.

Den nye persondataforordning endeligt vedtaget

14. april 2016

Den nye persondataforordning er endeligt vedtaget af Europa-Parlamentet sammen med resten af Databeskyttelsesreformpakken.

Ny bog om Udbudsloven

18. marts 2016

Hortens eksperter i udbudsret bidrager til bogen "Udbudsloven", som er målrettet både praktikere og teoretikere på området. Læs de to kapitler her.

Udkast til Privacy Shield-ordning mellem EU og USA offentliggjort

8. marts 2016

EU-Kommissionen har fremlagt en lovgivningspakke for en ny Privacy Shield-ordning til erstatning for Safe Harbour-ordningen for overførsel af persondata fra EU til USA.

Er I klar til at håndtere den nye persondataforordning?

24. februar 2016

Lever din organisation – offentlig som privat – op til kravene i den gældende persondatalov, og er I klar til de kommende ændringer?

Nyt plejehjem i Hornbæk skal bygges og drives af OK-Fonden

9. februar 2016

Helsingør Kommune har i februar udvalgt OK-Fonden som samarbejdspartner i forbindelse med opførelsen af nyt plejehjem i Hornbæk.

Politisk enighed om ny privacy shield-aftale mellem EU og USA

4. februar 2016

En ny politisk aftale mellem EU-Kommissionen og USA er på plads, efter EU-Domstolen sidste år underkendte Safe-Harbor-ordningen.

Brøndby Kommune opnår store besparelser ved tilbagekøb og udbud af vejbelysning

25. januar 2016

Horten har bistået Brøndby Kommune gennem en længere proces med forhandlinger i forbindelse med tilbagekøb og udbud af drift samt vedligeholdelse og renovering af kommunens vejbelysningsanlæg.

Nye udbudsguides

22. januar 2016

Læs de nye guides til hhv. almindelige offentlige indkøb og til indkøb til brug for forsyningsaktiviteter.

TOP 10: Her er årets mest læste juridiske nyheder på horten.dk

7. januar 2016

Læs eller genlæs de 10 mest besøgte artikler på www.horten.dk og få genopfrisket din juridiske viden.

Horten opruster med tre nye partnere

5. januar 2016

Horten Advokatpartnerselskab har pr. 1. januar 2016 optaget advokaterne Ulrik Holsted-Sandgreen, Christian Kragelund og Annelouise Dalgaard Pedersen som partnere.

Video: Den nye udbudslov

29. december 2015

I en video opridser Hortens eksperter i udbudsret de vigtigste nyskabelser i udbudsloven samt ændringer i forhold til det nuværende udbudsdirektiv, der har betydning for dig som tilbudsgiver.

Persondata­forordningen er klar – større kontrol over egne data og højere bøder

16. december 2015

EU-Parlamentet, EU-Rådet og EU-Kommissionen er nået til enighed om persondataforordningen, der betyder flere rettigheder til brugerne og væsentlige bødesanktioner over for virksomheder, der bryder loven.

Klar til udbud med forhandling?

10. december 2015

I kølvandet af vedtagelsen af den nye udbudslov udbyder Implement Consulting Group og Horten Advokatpartnerselskab i fællesskab et kursus i udbud med forhandling målrettet ordregivende myndigheder.

Udbudsloven vedtaget med ikrafttrædelse den 1. januar 2016

19. november 2015

Udbudsloven er i dag den 19. november 2015 blevet vedtaget i Folketinget. Loven træder i kraft 1. januar 2016.

De europæiske datatilsyn udsteder retningslinjer efter Safe Harbor-dommen

20. oktober 2015

Artikel 29-gruppen, som består af repræsentanter fra datatilsynsmyndigheder i EU, har udsendt fælles retningslinjer for overførsel af persondata til USA efter Safe Harbor-dommen.

Safe Harbor – endnu en vidtrækkende EU-dom om persondata

7. oktober 2015

EU-Domstolen: EU-Kommissionen kunne ikke beslutte, at Safe Harbor-ordningen gør det muligt at overføre personoplysninger til USA.

Forslag til ny udbudslov genfremsat i Folketinget

7. oktober 2015

Erhvervs- og Vækstministeren har netop genfremsat forslag til ny udbudslov.

Ny EU-dom om persondataret på tværs af grænser

6. oktober 2015

Persondataretlige regler i et EU-land gælder for alle virksomheder, der er etableret i landet, også udenlandske.

Overførsel af persondata: EU-dom indskærper myndigheders oplysningspligt

5. oktober 2015

Overførsel af personoplysninger mellem to offentlige myndigheder kræver underretning af de berørte borgere.

Video: Life Science & Healthcare-sektoren

28. september 2015

I en ny animationsvideo giver Horten et overblik over de mange juridiske udfordringer og muligheder, som virksomheder i Life Science & Healthcare-sektoren kan støde på i et produkts livscyklus.

Vi giver viden videre

18. september 2015

Faglige arrangementer efterår 2015

Big Data eller Big Confusion: Få styr på datareglerne

14. august 2015

Få overblik over de tre regelsæt, du skal kende, og find brugbare links til dit videre arbejde med Big Data.

Nedre grænse for anvendelse af EU-principper på offentlige udbud

10. juli 2015

Ny dom fra Retten i Kolding belyser, hvilke regler offentlige ordregivere skal følge, når en kontrakt hverken er omfattet af EU's udbudsregler eller har "klar grænseoverskridende interesse".

Persondata­forordningen: Ny enighed om beskyttelse af person­oplysninger

23. juni 2015

EU-Kommissionen fremlagde i januar 2012 forslag til en Persondataforordning, der skulle styrke den enkeltes rettigheder og tage hånd om udfordringerne fra globalisering og ny teknologi. Nu er Rådet nået til enighed om en generel indstilling.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

NYHEDSBREV!

Tilmeld dig Hortens nyhedsbrev og få nyheder, tilbud om gratis arrangementer og gode råd om jura. Vi sender ud, når der er aktuelle nyheder, arrangementer og kurser.