14. december 2011

Ny vejledning til bekendtgørelsen om cookies har set dagens lys

I dag har Den danske telemyndighed udstedt cookie-bekendtgørelsen og er samtidig kommet med den længe ventede vejledning til forståelse af bekendtgørelsen. Dermed har tjenesteudbyderne endelig fået et egnet værktøj til at fastlægge disse reglers rette fortolkning.

Regelgrundlaget og anvendelsesområdet

Brugen af cookies er reguleret i den netop udstedte bekendtgørelse og nu fortolket i den nævnte vejledning. Der er dog kun tale om rammeregulering, hvorfor det er meningen, at de enkelte tjenesteudbydere i høj grad selv skal være med til at forme deres egne løsninger.

Reglernes formål er at beskytte brugernes privatsfære. Brugere skal således selv kunne beslutte, om de vil modtage cookies og lignende teknologier for eksempel i deres computere, smart phones eller tablets (såkaldt terminaludstyr).

De handlinger, der er omfattet af bekendtgørelsen, er handlinger som består i lagring af eller adgang til allerede lagrede oplysninger i brugeres terminaludstyr, typisk i form af cookies. Alle former for oplysninger er omfattet, og reglerne er teknologineutrale. Enhver der lagrer eller opnår adgang til oplysninger i brugeres terminaludstyr samt tjenesteudbydere er forpligtet til at følge reglerne. Tjenesteudbyderen har det overordnede ansvar for, at reglerne bliver overholdt. Den danske telemyndighed fører tilsyn med reglernes overholdelse, og manglende overholdelse kan medføre bøde.

Hvis der udsendes cookies fra andre EU-lande, gælder det lands lovgivning, hvori tjenesteudbyderen er etableret (afsenderlandsprincippet). Hvis tjenesteudbyderen er etableret uden for EU gælder lovgivningen i det land, hvor lagringen mv. finder sted (modtagerlandsprincippet).

Krav til information og samtykke

Vejledningen understreger at brug af cookies og lignende ikke er ulovligt, men at der stilles visse krav til brugen i de fleste tilfælde.

Der skal gives samtykke til anvendelsen af cookies af brugeren. Samtykket skal være frivilligt. Der skal altså foreligge et faktisk valg. Det skal også være specifikt. Dette betyder dog ikke, at samtykket skal være knyttet til hver enkelt cookie. Samtykket skal dernæst være informeret. Brugerne skal således blandt andet oplyses om konsekvenserne af ikke at samtykke, men også om hvilke konsekvenser det har at samtykke. Endelig og meget centralt for hele samtykkekravet, skal samtykket være udtryk for en viljestilkendegivelse. En typisk viljestilkendegivelse vil være at samtykke ved aktiv afkrydsning af en boks, alternativt ved fortsat brug af en hjemmeside efter modtagelse af relevante oplysninger om cookies. Denne sidste form for viljestilkendegivelse skal dog anvendes med forsigtighed og under iagttagelse af en række krav.

Hvis der ikke gives samtykke, eller dette tilbagekaldes, har tjenesteudbyderen ret til at begrænse adgangen til indholdet på tjenesten for brugeren.

Kravene til information og samtykke er udtryk for to komplementære elementer. Informationen skal for at være fyldestgørende som minimum opfylde visse nærmere bestemte krav.

For det første skal informationen være affattet i et klart og forståeligt sprog. For eksempel skal tekniske og juridiske termer således så vidt muligt undgås. Ved valg af sprog bør man tage hensyn til, hvor brugerne geografisk befinder sig. For det andet skal formålet med brugen af cookies oplyses. Dette krav anser telemyndigheden som helt centralt. Formålet skal være meget præcist og dækkende. Informationen skal dernæst tydeliggøre hvem, der står bag den pågældende cookie. En eventuel 3. part skal også kunne identificeres. Informationen skal også indeholde adgang til at afslå og tilbagekalde samtykke samt en vejledning om anvendelsen af adgangen. Det er selve adgangen til vejledningen, som tjenesten skal gøre tilgængelig for brugeren. Endelig skal informationen være umiddelbart, vedvarende og tydeligt tilgængelig for brugeren. Det betyder, at brugeren let skal kunne finde informationen om cookies, uanset hvor på et site brugeren befinder sig.

Det kan ofte anbefales at benytte sig af lagdelt eller trinvist givet information. Eksempelvis kan et piktogram anvendes øverst på siden, eventuelt ledsaget af ordene "Cookiepolitik". Ved klik på piktogrammet kan med fordel følge en kort tekst, der opsummerer anvendelsen af cookies på sitet, og disse oplysninger kan uddybes nærmere i det næste lag af informationer.

Det er lovligt at gøre forskel på, hvordan informationen præsenteres inden og efter samtykket er afgivet.

Cookie-brug hvor samtykke ikke er et krav

Der er situationer, hvor tjenesteudbydere kan benytte cookies og lignende uden at indhente samtykke. Eksempelvis er samtykke ikke nødvendigt, hvis brugen af cookies er påkrævet for at kunne levere en tjeneste, som brugeren har anmodet om at få leveret. Cookien skal således være en teknisk forudsætning for at kunne levere tjenesten i overensstemmelse med brugerens ønske. Elektroniske indkøbskurve i en webshop vil eksempelvis falde inden for denne anden undtagelseskategori.</

Dom i Coty-sagen: Forbud mod brug af tredjeparters online­platforme ikke ulovligt

12. december 2017

EU-Domstolen fastslår i dom af 6. december 2017, at kosmetikproducenten Coty's forhandlerforbud mod internetsalg gennem tredjeparter som Ebay og Amazon, ikke var ulovligt.

Julekort pr. e-mail

6. december 2017

Overvejer du at sende årets julekort til kunderne via e-mail, bør du få styr på reglerne først. Det er nemlig kun lovligt at sende elektronisk julekort ud i særlige situationer. Vi giver et overblik over reglerne.

Forbud mod kortbetalings­gebyrer indføres ved årsskiftet

30. november 2017

Når lov om betalinger træder i kraft primo 2018, vil det ikke være lovligt at pålægge forbrugeren gebyrer ved brug af betalingskort. Dog er firmakort, kontanthævninger eller betalingskortordninger med tre parter undtaget.

Tilladelses­kravet til udstedere af begrænsede betalingskort bortfalder

15. november 2017

Den nye lov om betalinger træder i kraft 1. januar 2018. Dermed bortfalder tilladelseskravet til udstedere af betalingskort med begrænset anvendelse, som kan se frem til at få fjernet en væsentlig økonomisk og administrativ byrde.

Nyt digitalt værktøj: Horten Connect

11. oktober 2017

Horten Connect er en cloudbaseret platform, der sikrer effektivt samarbejde i et sikkert digitalt miljø. Med Horten Connect får I adgang til en række produkter, som kan gøre håndteringen af dokumenter, arkivering, projektsamarbejde og transaktioner lettere.

Europæiske IP-rettigheder i Storbritannien efter Brexit

19. september 2017

Storbritanniens udtræden af EU kommer til at skabe usikkerhed for både britiske og EU27-virksomheder i forhold til omfanget og beskyttelsen af immaterielle rettigheder i Storbritannien. Kommissionens Taskforce for Artikel 50 har nu foreslået en række hovedprincipper for reguleringen.

Nyt arrangements­katalog for efteråret 2017

10. september 2017

I efteråret 2017 har vi allerede nu programsat 35 forskellige arrangementer. Se det nye arrangementskatalog online.

Edtech-virksomheden Labster offentliggør Series A-investering

7. september 2017

Labster har netop offentliggjort gennemførelsen af en Series A-investeringsrunde på $10 millioner med deltagelse af venture capital fondene Balderton Capital og Northzone.

Sø- og handelsretten fastslår: hästens' varemærke krænket

18. august 2017

Sø- og Handelsretten fastslår, at Hästens Sängar AB’s blå tern udgør et (velkendt) varemærke i Danmark. Producenten Nordicform AS samt Magasin og en række andre forhandlere har dermed krænket Hästens' varemærkerettigheder og overtrådt markedsføringsloven ved at sælge sengetøj med blå tern og skal betale erstatning.

Ny partner

15. august 2017

Horten Advokatpartnerselskab har optaget Christian Gregersen som equity partner.

Google - et overblik over sommerens EU-sag mod internetgiganten

27. juli 2017

I juni 2017 afgjorde Kommissionen den første af tre verserende sager mod Google og gav Google en rekordstor bøde på EUR 2,42 mia. for misbrug af dominerende stilling. Ifølge Kommissionen havde Google begunstiget Google Shopping i deres søgetjeneste.

Den Europæiske Patentdomstol lader vente på sig

20. juni 2017

Aftalen om Den Europæiske Patentdomstolen (UPC-aftalen), der efter planen skulle træde i kraft i december 2017, forsinkes endnu engang.

Horten på folkemødet 2017

7. juni 2017

Horten deltager i Folkemødet 15.-18. juni. Læs her, hvorfor de deltagende partnere igen i år har Folkemødet i høj prioritet.

Betænkningen om databeskyttelsesforordningen er kommet

29. maj 2017

Justitsministeriet har nu udgivet den længe ventede betænkning om databeskyttelsesforordningen og de retlige rammer for dansk lovgivning i den forbindelse.

Løbeskosproducenten Asics dømmes for ulovlig blokering af online prissammenligning

5. maj 2017

Domstolen fandt, at det var i strid med EU's konkurrenceregler, når løbeskosproducenten Asics krævede, at dets forhandlere skulle blokere for adgang til forhandlernes hjemmesider.

Ny markedsføringslov

28. april 2017

En helt ny markedsføringslov blev vedtaget den 25. april 2017. Loven sætter rammen for en effektiv konkurrence og gode forbrugerforhold i Danmark.

Kommissionen sætter fokus på brug af pris-algoritmer i e-handel

25. april 2017

Kommissionen opfordrer virksomheder, der er aktive inden for e-handel, til at sikre sig, at konkurrencereglerne overholdes ved udvikling og brug af pris-algoritmer.

Kickback-system i forhandleraftaler medførte bøde

22. april 2017

Et såkaldt kickback-system gav en bøde til Olympus Danmark A/S på 3,6 mio. kr. for overtrædelse af konkurrencelovens forbud mod konkurrencebegrænsende aftaler.

Horten rykker frem i nye rankings fra Chambers og Legal 500

19. april 2017

De førende internationale rankingbureauer Legal 500 og Chambers placerer igen i år Horten blandt landets bedste advokatfirmaer.

Fire nye specialistadvokater hos Horten

7. marts 2017

Horten har udpeget fire nye specialistadvokater med stærk brancheindsigt inden for henholdsvis miljø- og planret, energi- og forsyningsret, persondata og skatteret.

Faglige arrangementer forår 2017

16. januar 2017

I foråret 2017 har vi allerede nu programsat 30 forskellige arrangementer. Se arrangementskataloget online.

Data protection officer – hvem, hvornår, hvad?

12. januar 2017

Den såkaldte Artikel 29-gruppe har vedtaget et sæt retningslinjer for databeskyttelsesrådgivere, der giver mere klarhed over databeskyttelsesrådgiverens opgaver, stilling og ansvar.

TOP 10: Her er årets mest læste på horten.dk

2. januar 2017

Læs eller genlæs de 10 mest besøgte artikler på www.horten.dk i 2016 og få genopfrisket din juridiske viden.

Julekonkurrencer og markedsføringsloven

15. december 2016

Det kan være lovligt at præmiere en forbruger for at give samtykke til at modtage markedsføring gennem deltagelse i en konkurrence. Det kræver dog, at I som virksomhed overholder de nærmere betingelser i markedsføringsloven.

Grønland får persondatalov

22. november 2016

Fra 1. december får persondataloven virkning for Grønland efter anmodning fra det Grønlandske Selvstyre. Loven erstatter registerlovene fra 1978, der hidtil har været gældende i Grønland.

Hjælp til IT-sikkerheden for små og mellemstore virksomheder

10. november 2016

Erhvervsstyrelsen og Rådet for Digital Sikkerhed har i samarbejde udarbejdet en ny hjemmeside, der nemt og hurtigt giver virksomheder mulighed for at få vurderet deres IT-sikkerhed.

Dynamiske IP-adresser kan være personoplysninger

19. oktober 2016

EU-Domstolen har fastslået, at en dynamisk IP-adresse kan udgøre en personoplysning.

Nordiske forbrugerombudsmænd sætter fokus på dataindsamling

14. oktober 2016

Den digitale udvikling medfører nye udfordringer for privatlivs- og databeskyttelse. Derfor vil de nordiske Forbrugerombudsmænd fremtidigt styrke samarbejdet og sætte fokus på virksomheders indsamling af data fra forbrugere.

Horten med i to udvalg i Dansk Industri

3. oktober 2016

Søren Hornbæk Svendsen er udpeget som medlem af DI's udvalg for Energi- og Klimapolitik, og Nina Henningsen som medlem af udvalg for Mediepolitik.

Internetmedier under pres efter ny EU-afgørelse

15. september 2016

Den seneste afgørelse i rækken af sager om forholdet mellem brugen af hyperlinks og ophavsretten bekræfter tidligere praksis og supplerer den med ny formodningsregel, der kan true visse internetmediers eksistensgrundlag.

Det bliver lettere at standse forfalskede varer i tolden

14. september 2016

Nye EU-regler betyder, at det fremover er indehaveren af en vare, der skal bevise, at den ikke er forfalsket i tvister om varemærker.

Circle K vinder over OK i sag om nyt logo – Horten bistår Circle K

25. august 2016

Horten har bistået Circle K i en sag mod OK. OK mente, at Circle K's nye logo krænkede selskabets varemærkerettigheder til OK, og dermed var i strid med varemærkeloven.

Brexit: Hvilke juridiske konsekvenser får Storbritanniens farvel til EU?

28. juni 2016

Torsdag den 23. juni 2016 valgte den britiske befolkning at stemme Storbritannien ud af EU, hvilket vil medføre en række juridiske ændringer. Hos Horten holder vi et vågent øje med det politiske efterspil.

Nye regler om forretningshemmeligheder på vej

27. juni 2016

EU-Kommissionen fremsatte i slutningen af 2013 et forslag til et direktiv om retsbeskyttelsen af erhvervshemmeligheder. Efter mere end to års forhandlinger mellem EU-Kommissionen, Europa-Parlamentet og medlemslandene blev der kort før jul opnået politisk enighed om et endeligt udkast, som den 26. maj 2016 blev vedtaget af Ministerrådet.

Ny økonomiaftale for kommunerne for 2017

13. juni 2016

Regeringen har indgået en omfattende aftale med KL om kommunernes økonomi for 2017.

Guld til Horten i IAM Patent 1000

8. juni 2016

Horten er nu placeret i IAM Patent 1000's bedste tier (guld) inden for patenter.

Nye ratings fra det internationale opslagsværk Legal 500

4. maj 2016

Der er flere gode nyheder for Horten i de nye ratings, heriblandt to nye Tier 1-ratings.

Ny forening: Dansk forening for Markedsføringsret

13. april 2016

11 af landets førende eksperter inden for markedsføringsret har stiftet foreningen Dansk Forening for Markedsføringsret. Første arrangement afholdes den 3. maj og sætter fokus på skjult reklame.

Horten Corporate Day 2016: Danske virksomheder på forkant

18. marts 2016

På Horten Corporate Day 2016 den 16. marts fik de fremmødte erhvervsfolk en række markante danske og udenlandske eksperters bud på trends og muligheder for dansk erhvervsliv. Horten gentager succesen til næste år med Horten Corporate Day 2017.

Østre Landsret: Pressalit krænkede Tivolis varemærke og misligholdt licensaftale

2. marts 2016

Østre Landsret har i januar 2016 afsagt dom i ankesag mellem Tivoli A/S og Pressalit Group A/S.

Østre Landsret: Etikette krænker designretten

9. februar 2016

Horten repræsenterede producenten af en blespand, Sangenic, og fik i landsretten slået fast, at brugen af et billede af en designbeskyttet blespand krænker designretten.

Ny online klageportal og krav til webbutikker

19. januar 2016

Alle webbutikker – i Danmark og i EU – skal linke til den fælleseuropæiske online klageportal ”ODR-platformen” fra den 15. februar 2016.

Ny undersøgelse: Horten blandt de bedste inden for varemærker

18. januar 2016

Det anerkendte internationale tidsskrift World Trademark Review (WTR) kårer Horten som en af landets førende rådgivere inden for varemærkeret.

Ny praksis om værdiforringelse ved nethandelskøb

13. januar 2016

Manglende oplysning af fortrydelsesbetingelser giver forbrugeren ret til fuld tilbagebetalingssum for varer købt på nettet, hvis købet fortrydes inden for 14 dage.

TOP 10: Her er årets mest læste juridiske nyheder på horten.dk

7. januar 2016

Læs eller genlæs de 10 mest besøgte artikler på www.horten.dk og få genopfrisket din juridiske viden.

Horten opruster med tre nye partnere

5. januar 2016

Horten Advokatpartnerselskab har pr. 1. januar 2016 optaget advokaterne Ulrik Holsted-Sandgreen, Christian Kragelund og Annelouise Dalgaard Pedersen som partnere.

Ny bog om immaterialret: Sanktioner og håndhævelse

1. december 2015

Sanktioner og håndhævelse er andet bind i firebindsværket Dansk Immaterialret. Hortens eksperter i immaterialret har bidraget til bogen, som er målrettet praktikere på området.

Ny bog: Immaterialretlig crossover

9. november 2015

Immaterialretlig crossover er fjerde bind i firebindsværket Dansk Immaterialret. Hortens eksperter i immaterialret og insolvensret har bidraget til bogen, som er målrettet praktikere på området.

Ny EU-dom om persondataret på tværs af grænser

6. oktober 2015

Persondataretlige regler i et EU-land gælder for alle virksomheder, der er etableret i landet, også udenlandske.

Video: Life Science & Healthcare-sektoren

28. september 2015

I en ny animationsvideo giver Horten et overblik over de mange juridiske udfordringer og muligheder, som virksomheder i Life Science & Healthcare-sektoren kan støde på i et produkts livscyklus.

Ny kendelse fastslår designrettigheders beskyttelsesomfang

23. september 2015

Ny kendelse fra Sø- og Handelsretten udvider beskyttelsen for designrettighedshavere. Horten repræsenterede Sangenic.

Vi giver viden videre

18. september 2015

Faglige arrangementer efterår 2015

Big Data eller Big Confusion: Få styr på datareglerne

14. august 2015

Få overblik over de tre regelsæt, du skal kende, og find brugbare links til dit videre arbejde med Big Data.

Horten kåret som førende rådgiver inden for patenter og varemærker

6. august 2015

Det anerkendte internationale magasin Managing Intellectual Property (MIP) har netop offentliggjort deres årlige kåring af de bedste patent- og varemærkerådgivere - og her er Hortens immaterialretsafdeling igen blandt de absolut bedste.

Persondata­forordningen: Ny enighed om beskyttelse af person­oplysninger

23. juni 2015

EU-Kommissionen fremlagde i januar 2012 forslag til en Persondataforordning, der skulle styrke den enkeltes rettigheder og tage hånd om udfordringerne fra globalisering og ny teknologi. Nu er Rådet nået til enighed om en generel indstilling.

Ny forbrugeraftalelov

11. december 2013

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

NYHEDSBREV!

Tilmeld dig Hortens nyhedsbrev og få nyheder, tilbud om gratis arrangementer og gode råd om jura. Vi sender ud, når der er aktuelle nyheder, arrangementer og kurser.